Кабінет міністрів України підтримав пропозицію Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами та Харківської облдержадміністрації щодо реалізації проекту "Село майбутнього". Відповідну постанову № 953 "Деякі питання підготовки до реалізації проекту "Село майбутнього" як складової національного проекту "Відроджене скотарство" - розробка і реалізація програми розвитку скотарства" підписав прем'єр-міністр Микола Азаров.

У документі затверджене попереднє техніко-економічне обґрунтування проекту й обсяги інвестицій та форми участі держави. Відзначено, що фінансування проекту здійснюється за рахунок коштів приватних інвесторів і державної підтримки. Держагентство з інвестицій та управління національними проектами спільно з Харківською облдержадміністрацією повинні забезпечити залучення інвесторів до реалізації проекту "Село майбутнього".

Крім того, Фонд державного майна і Міністерство аграрної політики та продовольства після виключення ДП "Харківське обласне сільськогосподарське підприємство з племінної справи у тваринництві" з переліку об'єктів, що не підлягають приватизації, повинні забезпечити проведення приватизації цього підприємства і державного сільськогосподарського підприємства "Комунар".

Довідка "SQ". "Село майбутнього" включене до проекту стратегії соціально-економічного розвитку Харківської області до 2020 р. Вартість реалізації проекту - близько 150 млн.дол. Будувати об'єкти "Села майбутнього" планується в Харківському і частково Валківському районах області. Біля кожного котеджу буде маленька ферма - для свинарства, вівчарства або розведення корів.

Раніше голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін заявляв, що проект "Село майбутнього" може бути розглянутий на одному із засідань Кабміну у вересні. За словами губернатора, після того як Кабмін розгляне питання про початок реалізації проекту, можна буде готувати відповідні бюджетні доручення на 2013-2015 рр. (реалізація розрахована на два роки). "Проект передбачає будівництво спільно з ізраїльськими і канадськими фахівцями генетичного центру, а також молочного комплексу на 3000 голів дійного стада. На 20 га планується побудувати тепличне господарство і на 1 тис. га - комплекс виробництва овочів на відкритому грунті", - повідомив він. Дабкін також зазначив, що в рамках проекту побудують сучасне овочесховище на 45 тис.т, котеджне селище на 60 будинків і необхідну інфраструктуру.