До 25 грудня в Харківській області планують завершити переоцінку земель, які здаються в оренду. Про це 21 жовтня на засіданні обласної міжвідомчої робочої групи з питань раціонального та ефективного використання земель та запобігання порушенням земельного законодавства повідомив голова Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Михайло Добкін.

За його словами, оціночна вартість землі впливає на орендні ставки. Зараз через те, що переоцінка земель не завершена, в середньому по області вартість оренди одного гектара земель становить 280 грн., а в середньому по Україні - 338 грн. Виходить, що місцева влада, до бюджету якої надходять кошти від оренди, втрачає фінансові надходження. У восьми районах області вартість оренди вище середньої по Україні, наприклад, у Лозівському районі (441 грн./га), а в інших - нижче. Так, у Чугуївському районі в середньому оренда становить 113 грн./га, в Красноградському - 173 грн./га.

Як заявив заступник голови ХОДА Василь Хома, наступного року посилюються вимоги до виділення земельних ділянок у межах населених пунктів. "Тому дуже важливо встановити межі населених пунктів. Щоб встановити їх, потрібно зробити генеральний план міста, селища, села", - зазначив В.Хома.

М.Добкін відзначив, що після засідання робочої групи будуть розроблені графіки прийняття сесійних рішень про встановлення меж населених пунктів. Він також заявив, що буде вирішена і проблема розмежування земель державної та комунальної власності. Поки що з 1,7 тис. об'єктів, де потрібно провести розмежування, воно проведене на п'яти - на 7 тис.га. "Є складнощі з фінансуванням з держбюджету. Значить будемо готувати всю організаційну роботу і під конкретні проекти вибивати в Мінфіні гроші. Іншого шляху у нас немає", - заявив губернатор.