Вывоз меланжа из Харьковской области начнется в первой декаде апреля

Вивезення меланжу (ракетного палива) з Харківської області розпочнеться у першій декаді квітня. Про це повідомили в прес-службі Міноборони України. Вивезення меланжу з території України і його подальша утилізація на промислових підприємствах Росії здійснюються в рамках спільного проекту України та ОБСЄ й фінансуються донорами цієї організації.

За даними Міноборони, останнім часом виникла затримка у фінансуванні проекту з боку ОБСЄ. "Але всі проблемні питання вже вирішені, і найближчим часом буде перераховано близько 2,2 млн.євро. Цих коштів вистачить, щоб вивезти майже 42% меланжу, який зберігається на об'єкті поблизу сел.Шевченкове (Харківська обл.)", - зазначили в прес-службі.

За даними Міноборони, для вивезення небезпечної речовини підготовлена ​​інфраструктура й відремонтовані 9 цистерн (ще 6 цистерн надасть російська сторона). До початку Євро-2012 трьома рейсами вивезуть майже 2 тис.т меланжу (всього на об'єкті зберігається 4,8 тис.т речовини). Залишок буде вивезений після чемпіонату. "При цьому умови зберігання меланжу, який залишиться на складі, відповідають найвищим вимогам техногенної безпеки", - заявили в Міноборони.

Довідка "SQ". Раніше передбачалося, що ракетне паливо, яке знаходиться на території Харківської області, повністю вивезуть до травня 2012 р.