Експертиза почерку визнала, що підпис екс-губернатора Харківської області Арсена Авакова на державних актах, на підставі яких одне з товариств з обмеженою відповідальністю отримало право власності на земельні ділянки з незаконно зміненим цільовим призначенням, є справжнім. Підпис колишнього керівника Головного управління Держкомзему в Харківській області Юрія Олексієнка, згідно з висновками експертизи, зроблений не ним. Цю інформацію підтвердив журналістам начальник управління з боротьби з корупцією прокуратури Харківської області Олександр Бабіков.

Він також зазначив, що Червонозаводський райсуд Харкова абсолютно справедливо дійшов висновку, що кримінальна справа стосовно А.Авакова порушена законно, і відхилив скаргу захисника А.Авакова на постанову про порушення справи.

О.Бабіков зазначив, що злочин був скоєний у декілька етапів. Зокрема, перші епізоди стосувалися виділення землі у 2007-2008 роках. Другий етап - це 2009 рік, коли змінювалося цільове призначення земель на території Пісочинської селищної ради, і без достатніх на те підстав комерційна структура була звільнена від обов'язку компенсувати сільгоспвиробникам витрати. "За фактом того, що спочатку незаконно виділялася земля, що землевпорядна організація неправильно склала документацію, що на цих землях знаходилися земельні ділянки, виділені за держактами іншим особам, у 2011 році до суду було направлено кримінальну справу стосовно директора землевпорядної фірми "Виток". Суд визнав його винним у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст. 367 КК України", - розповів О.Бабіков.

У той же час, за словами прокурора, факти протиправної діяльності колишнього губернатора і підписання ним держакту стали відомі прокуратурі у 2012 році. Тоді й було прийняте рішення про порушення кримінальної справи.

На питання, чи будуть ще підозрювані в цій кримінальній справі, О.Бабіков поки відповісти не зміг. "Наразі завершується низка експертиз, після яких ми будемо приймати рішення стосовно конкретних осіб. Поки що рішення про порушення кримінальної справи або пред'явлення обвинувачення іншим особам не приймалися. В цій ситуації все залежить не від нас, а від того, наскільки оперативно нам вдасться отримати результати експертиз", - підкреслив прокурор.

Довідка "SQ". На початку січня прокуратура Харківської області порушила кримінальну справу за фактом незаконного відчуження протягом 2009 р. земельної ділянки площею 55 га на території Пісочинської селищної ради (Харківський район). За інформацією начальника Головного юридичного управління Харківської облдержадміністрації Костянтина Прокоп'єва, державні акти, на підставі яких одне з товариств з обмеженою відповідальністю придбало право власності на земельні ділянки з незаконно зміненим цільовим призначенням, підписані особисто А.Аваковим та колишнім керівником Головного управління Держкомзему в Харківській області Юрієм Олексієнком.

26 січня прокуратура Харківської області порушила кримінальну справу стосовно А.Авакова за фактом перевищення ним службових повноважень. Справу порушено за ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу України (перевищення влади або службових повноважень, карається позбавленням волі терміном від семи до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю терміном до трьох років). 31 січня правоохоронці провели обшуки у двох квартирах А.Авакова. В цей же день А.Аваков був оголошений у міжнародний розшук, проте на 20 березня його досьє на офіційному сайті Інтерполу не з'явилося.

20 березня стало відомо, що Червонозаводський райсуд Харкова відхилив позов Юрія Вишневецького, адвоката Арсена Авакова, про скасування рішення прокуратури Харківської області про порушення стосовно А.Авакова кримінальної справи.