Суд вернул в госсобственность 30 участков березовой рощи под ПятихаткамиОдна з ділянок березового гаю, розташованого поблизу П'ятихаток під Харковом, повернена у держвласність. Як повідомив сайт громадської організації "Зелений фронт", судове засідання стосовно цієї ділянки відбулося 13 січня у Дергачівському районному суді Харківської області. Суд постановив визнати недійсним держакт на право власності на землю, скасував держреєстрацію і повернув ділянку у держвласність.

Екологи наголосили, що на цій єдиній ділянці були розпочаті будівельні роботи всупереч рішенню суду про заборону на проведення робіт. На засіданні суду були присутні представники позивача - прокуратури і держлісгоспу, а також мешканці П'ятихаток. Відповідач на засідання не з'явився.

За даними "Зеленого фронту", прокуратура Харківської області в інтересах Данилівського дослідного держлісгоспу подала до Дергачівського районного суду Харківської області більше 60 позовів про визнання недійсними держактів на право власності на землю, про скасування держреєстрації та повернення в держвласність ділянок березового гаю, розташованого поблизу П'ятихаток, який є кварталами Данилівського дослідного держлісгоспу. Держакти на 30 ділянок судом уже скасовані.

Довідка "SQ". Харківська міськрада 24 листопада 2010 р. на сесії звернулася до прокурора області Геннадія Тюріна з проханням перевірити дотримання вимог земельного законодавства при передачі громадянам земельних ділянок Данилівського дослідного держлісгоспу УкрНДЛІГА (в березовому гаю близько сел.П'ятихатки). За словами директора Юридичного департаменту міськради Володимира Коваленка, близько 190 земельних ділянок лісгоспу були передані в приватну власність на підставі рішень Черкасько-Лозівської сільради п'ятого скликання. Сумарна площа ділянок - близько 33 га. "У цій схемі були задіяні посадові особи Черкасько-Лозівської сільради за участю чиновників Держкомзему", - зазначив він. В.Коваленко також повідомив, що за фактами незаконної передачі земель були порушені кримінальні справи управлінням СБУ в Харківській області та прокуратурою Дергачівського району.

У кінці 2010 р. Харківська облдержадміністрація подала позов на Черкасько-Лозівську сільраду, вимагаючи скасування прийнятого стосовно березового гаю рішення.