Постійна комісія з питань соціально-економічного розвитку регіону, інвестицій, міжнародної і міжрегіональної співпраці Харківської облради проведе відбір пілотних проектів у рамках українсько-російського технопарку "Слобожанщина". Про це 18 квітня на засіданні комісії повідомив її голова Віктор Суботін.

За словами депутата облради Віктора Попова, перспективними будуть пілотні проекти у сферах авіабудування, машинобудування для АПК та готельного бізнесу. Існуюча законодавча база дає можливість отримання економічних пільг для цих галузей. "На одну із сесій облради потрібно винести питання про концепцію створення технопарку і визначитися з фінансуванням робіт з його створення. Без фінансування ми його ніколи не реалізуємо", - зазначив В.Попов.

Як зазначила депутат облради Наталія Левченко, зараз роботу зі створення технопарку гальмує неповна нормативна база, що не дає можливості отримати для нього пільги. "У нас є єврорегіон "Слобожанщина", який теж буксує, оскільки ми не можемо повноцінно його фінансувати. Значить, наше завдання - інформувати Верховну Раду, що нам не вистачає законодавчої бази, щоб розвивати корисні для країни проекти, щоб просувати технопарки. Облрада може направляти до парламенту відповідні запити, підготовлені в комісії і фахівцями Харківської облдержадміністрації", - зазначила Н.Левченко.

Як повідомив "SQ" директор КП "Індустріальний парк "Рогань" Олександр Дудка, минулого тижня в Міністерстві освіти і науки був отриманий дозвіл на реєстрацію наукового парку "ФЕД", який стане співзасновником міжнародного технопарку "Слобожанщина". "Ще два співзасновники технопарку - Харківський національний університет ім.Каразіна (ХНУ) і Харківський національний університет радіоелектроніки (ХНУРЕ). ХНУРЕ вже визначився з об'єктом інтелектуальної власності, який увійде до статутного фонду технопарку. Це проект "Спосіб переробки альтернативного палива". Його вартість оцінена в 760 тис.грн. Найближчим часом зі своїм внеском у технопарк визначиться і ХНУ. Після цього зі своїм внеском у технопарк визначиться і російська сторона. У нас є домовленість, що вклади російської і української сторони будуть однаковими", - зазначив О.Дудка.

Довідка "SQ". Українсько-російський технопарк "Слобожанщина" і технопарк "П'ятихатки" входять у національний проект "Енергія інновацій". З російського боку співзасновниками технопарку "Слобожанщина" стануть Бєлгородський державний університет та його дочірні малі підприємства. При університеті працює 9 малих підприємств, два з них будуть співзасновниками технопарку.