До початку чемпіонату Євро-2012 половину інспекторів обласної митниці, які будуть чергувати в пунктах пропуску, навчать англійської мови. Про це 18 січня у прес-центрі інформаційного агентства "STATUS QUO" повідомив начальник Харківської обласної митниці Сергій Іванов. За його словами, співробітники пройдуть відповідні курси. Поки їх пройшли 100 осіб, до Євро-2012 курси закінчать 250 посадових осіб, які працюють у пунктах пропуску.

За словами директора Департаменту класифікації товарів та заходів з врегулювання зовнішньоекономічної діяльності Державної митної служби України Анатолія Гутника, ще півтора роки тому в Хмельницькому пункті перепідготовки працівників митної служби була запроваджена програма навчання англійської мови. Там набирають групи по 25-30 інспекторів, які потім будуть задіяні в пунктах пропуску під час Євро-2012. "На курсах навчають до розмовного рівня, щоб можна було спілкуватися з уболівальниками. Проблем з цим немає, в пунктах пропуску обов'язково будуть люди, які володіють іноземною мовою", - зазначив А.Гутник.

Довідка "SQ". Як повідомив раніше С.Іванов, харківські митники з 15 вересня 2011 р. у рамках підготовки до Євро-2012 почали вивчати англійську мову. На першому етапі навчання почалося для працівників митного пункту пропуску "Харків-Аеропорт". У цілому планувалося навчити 80-90% особового складу митниці іноземної мови на початковому рівні.

Також до Євро-2012 на митних пунктах пропуску буде збільшена штатна чисельність співробітників. Зокрема, штатна чисельність пункту "Харків-Аеропорт" зросте на 50-60%, оскільки збільшиться кількість авіарейсів. На "Гоптівці" кількість співробітників збільшиться на 10-20%. усього на митниці працює більше 1000 співробітників.

У зоні відповідальності Харківської обласної митниці знаходиться 13 пунктів пропуску: сім залізничних, чотири автомобільні і два авіаційні.

У Харківській області англійської мови до Євро-2012 навчають також лікарів, міліціонерів та волонтерів.