19 кримінальних справ на 4 млн. 650 тис.грн. порушено за п'ять перших місяців 2011 р. відносно контрабандистів, які діяли на території, контрольованій Харківською обласною митницею. Про це 17 червня у прес-центрі інформаційного агентства "STATUS QUO" повідомив начальник облмитниці Сергій Іванов. За його словами, порівняно з аналогічним періодом 2010 р. порушено на чотири кримінальні справи більше.

Як зазначив С. Іванов, предметами контрабанди в більшості випадків (68%) були наркотичні засоби, товари народного споживання, історико-культурні цінності, сильнодіючі лікарські засоби і зброя. Крім кримінальних справ, підрозділи митниці склали 511 протоколів про порушення митних правил на 22 млн. 537 грн.

"Порушники приховують від митного контролю товари, не декларують їх, порушують порядок проходження спрощеного митного контролю, переміщують товари поза митним контролем. Основні предмети правопорушень - транспортні засоби, холодна зброя, наркотичні засоби, боєприпаси, тютюнові вироби та промислові товари. Виявляти порушення митникам допомагають підрозділи Харківського прикордонзагону, правоохоронні органи, також корисний обмін інформацією з митними органами Росії та інших країн", - зазначив С. Іванов.

Довідка "SQ". За 5 місяців 2011 р. митники області виявили 26 фактів незаконного переміщення наркотичних засобів, у результаті чого порушено 13 кримінальних справ. З незаконного обігу вилучено 6 кг марихуани (21 випадок), гашиш, екстракт канабісу, а також таблетки трамадолу.