Сільським фельдшерам в Харківській області видадуть спеціально обладнані велосипеди. Про це 17 червня на сесії облради заявив заступник голови Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Ігор Шурма. За його словами, фельдшерів забезпечать велосипедами в рамках програми "Здоров'я Слобожанщини-2010" (була прийнята на сесії). Для створення єдиного медичного простору області планується перевести фельдшерсько-акушерські пункти у підпорядкування центральним районним лікарням. Крім велосипеда, для всіх пунктів закуплять сумки-укладки і роздадуть їх фельдшерам (на цей розділ програми з обласного бюджету виділено 1 млн.грн. - "SQ").

За словами І. Шурми, в рамках програми планується закупівля медичного обладнання, робота з профілактики захворювань, підготовка медичної інфраструктури до Євро-2012, зокрема, медичні підрозділи на стадіоні "Металіст" будуть забезпечені засобами зв'язку.

За словами І. Шурми, програма "Здоров'я Слобожанщини" передбачає також виділення коштів через Харківську обласну клінічну лікарню - центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф і через інші медичні заклади, а також через Головне управління охорони здоров'я ХОДА. Зокрема, виділені кошти планується витратити на закупівлю інсуліну, забезпечення слуховими апаратами дорослих і дітей, проведення операцій дітям (будуть залучені також кошти "соціально свідомого бізнесу"). У рамках програми передбачається створення системи міжрайонних центрів з надання стоматологічної і ортопедичної допомоги ветеранам та інвалідам Великої Вітчизняної війни.

 

Довідка "SQ". Усього на програму "Здоров'я Слобожанщини-2010" виділено 33,7 млн.грн. Зокрема, на закупівлю медсредства "Куросурф" для екстреного лікування розладів дихання новонароджених планується виділити 700 тис.грн., на профілактику дитячого сколіозу - 1,5 млн.грн. (виконавець - Обласна клінічна травматологічна лікарня, Інститут хвороб хребта і суглобів, а також Український НДІ протезування), централізоване придбання сироватки при укусах змій - 50 тис.грн., на забезпечення слуховими апаратами - 18 млн.грн., на лікування катаракти - 600 тис.грн., на зубопротезування ветеранів та інвалідів війни - 1 млн.грн., на зміцнення матбази районних і міських в області лікарень - 8,1 млн.грн., на субвенцію Красноградському району на відновлення операційного блоку в лікарні - 800 тис. грн., впровадження в Обласному центрі служби переливання крові сучасних технологій зберігання, переробки та використання крові та її компонентів - 1,6 млн.грн. (учасник за згодою - Інститут проблем кріобіології і кріомедицини АН України).