Харківська облрада 17 червня на сесії затвердила програму соціально-економічного розвитку Харківської області на 2010 р. "Депутати облради і представники профільних управлінь повинні спільно працювати, щоб перевиконати цю програму, збільшити надходження до бюджету і спрямувати більше коштів на соцзахист", - зазначив голова облради Сергій Чернов.

Як відзначив начальник Головного управління економіки Харківської облдержадміністрації Сергій Авершин, основними проблемами, які впливають на розвиток економіки, є різке погіршення стану держфінансів, а також погіршення якості ресурсної бази та кредитних портфелів банків. Крім того, загострилися системні проблеми, які не вирішувалися через зволікання з проведенням реформ протягом останніх десятиліть, зокрема, у соціальній сфері. Серед цих проблем - демографічна криза, соціально несправедлива система пільг та субсидій населенню, незадовільний рівень і низька якість індивідуальних послуг, перш за все, навчальних та оздоровчих, низький рівень продуктивності праці. Невирішеними залишаються проблеми низької конкурентоспроможності і низького рівня інноваційної діяльності та інвестицій в технологічне переобладнання виробництва.

"На рішення цих проблем будуть спрямовані заходи, заплановані в програмі розвитку Харківської області на 2010 р", - зазначив    С. Авершин.

Довідка "SQ". Зокрема, програма соціально-економічного розвитку області передбачає довести кількість малих підприємств у розрахунку на 10 тис. населення до 82 до кінця 2010 р. (на кінець 2008 р. їх було 81), кількість зареєстрованих суб'єктів підприємницької діяльності-фізосіб - до 175 тис . осіб (на кінець 2008 р. - 167 тис.осіб), а також зменшити валову продукцію в сільському господарстві на 1,7% порівняно 2009 р. Зменшення відбудеться за рахунок скорочення виробництва зерна, а збільшити планується обсяг виробництва цукрових буряків (на 55%), сої (на 68%), картоплі (на 20%). Планується також на 2,2% (до 800 тис.осіб) збільшити кількість користувачів інтернету. Обсяг іноземних інвестицій має бути збільшений на 9,2%. Від продажу земель несільськогосподарського призначення планується виручити 33,3 млн.грн. Обсяг кредитів банків комерційним структурам планується збільшити на 24% до 19,2 млрд.грн. (у тому числі сільгосппідприємствам - на 10% до 1 млрд.грн.). Обсяг промислового виробництва в області за 2010 р. планується збільшити на 4,9%.