Конституційне подання 252 народних депутатів щодо конституційності закону "Про внесення змін до Конституції України" від 8 грудня 2004 р. № 2222-IV надійшло до Конституційного суду (КС) України. Згідно регламенту КС, подання передано на вивчення до секретаріату суду. Про це 14 липня повідомило інформагентство "РБК-Україна".

Довідка "SQ". Верховна Рада (ВР) 8 грудня 2004 р. прийняла зміни до Конституції та виборчого законодавства, проголосувавши в пакеті за відповідні законопроекти. Законопроект "Про внесення змін до Конституції України" передбачав удосконалення механізму функціонування державної влади, розподіл повноважень між президентом України та органами державної влади, забезпечення балансу між гілками влади, ефективної співпраці парламенту та уряду, їх взаємної відповідальності за здійснення державної політики, насамперед у соціально -економічній сфері, і за більш ефективне впровадження відповідних реформ.

Законопроект "Про внесення змін до Конституції України" пропонував внести до тексту Конституції зміни та доповнення, що стосуються системи державної влади, посилення ролі парламенту і Кабінету міністрів, взаємної відповідальності законодавчої і виконавчої влади за результати своєї діяльності. Законопроектом пропонувалося удосконалення статусу і системи місцевого самоврядування.

За це рішення проголосували 402 народних депутати. Голова ВР Володимир Литвин завізував пакет законопроектів, а  президент України Леонід Кучма, що знаходився в залі засідань ВР підписав ухвалені закони.