Депутаты местных советов будут избраны на четыре годаДепутати місцевих рад будуть обрані на чотири роки "Депутати місцевих рад будуть обрані на чотири роки, як це пропонує чинна Конституція України, а саме Конституція в редакції 1996 р.", - заявив 5 жовтня у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" доцент кафедри конституційного права Національної юридичної академії України ім. Ярослава Мудрого Федір Веніславський. За його словами, оскільки вибори відбудуться вже після того, як Конституційний суд скасував конституційну реформу 2004 р. і в силу вступила Конституція 1996 р., то в чотирирічному терміні повноважень депутатів місцевих рад "не може бути ніяких сумнівів".

За словами Ф.Веніславського, не буде складнощів і у зв'язку з тим, що до конституційної реформи вибори проходили за мажоритарною системою, а тепер - за змішаною. "Конституція не закріплює тип виборчої системи ні стосовно виборів народних депутатів, ні місцевих виборів. Тип виборчої системи регулюється на законодавчому рівні. Тому, якщо закон зміниться і введуть нову систему, на термінах повноважень депутатів це не позначиться", - відзначив Ф.Веніславський.

За його словами, за Конституцією 1996 р. депутатів до Верховної Ради, як і до місцевих рад, теж обирають на чотири роки. "Депутати ВР можуть заявити, що народ обрав їх на п'ять років, але при цьому вони будуть посилатися на закон, який визнано неконституційним. Усім буде зрозуміло, що закон - неконституційний, але депутати все одно будуть говорити, що це нічого, адже народ нас обрав на п'ять років. Це абсурд з точки зору логіки і права. Але я думаю, що Партії регіонів вигідно провести вибори 2011 р. Вони можуть це красиво обставити і сказати, що ми - законослухняні і дотримуємось вимог Конституції", - відзначив Ф.Веніславський.

Як підкреслив Ф.Веніславський, терміни проведення виборів депутатів до місцевих рад і до ВР тепер не збігаються. "Було б добре, щоб вибори проходили в один день, зокрема, для економії коштів, але це вже неможливо. Щоб знову синхронізувати вибори, потрібно приймати зміни до Конституції, але нічого страшного в тому, що терміни не співпадають, немає. Це нормальна ситуація", - відзначив Ф.Веніславський.

За словами вченого, логіки дотримання чинної Конституції потрібно дотримуватися і при призначенні терміну виборів президента України. Президент України Віктор Янукович отримав свої права у лютому 2010 р. Отже, п'ять років його повноважень закінчаться в 2015 р. "Вибори президента відбуваються в останню неділю жовтня, значить В.Янукович буде президентом 4,5 роки", - підкреслив Ф.Веніславський.