Мы просто начали жить по Конституции 1996 г., и ничего страшного не произойдет – В.Таций по поводу решения КСУ о конституционной реформе"Рішення Конституційного суду (КС) означає, що ми просто почали жити за Конституцією України (КУ) 1996 р., і нічого страшного не сталося і не станеться", - заявив 1 жовтня журналістам ректор Національної юридичної академії України ім. Ярослава Мудрого Василь Тацій. За його словами, у КС були всі підстави для того, щоб прийняти рішення про скасування змін, внесених до КУ 2004 р. "Зараз у деяких ЗМІ з'явилися статті- "страшилки" про те, що почалася революція, скоро настане крах, але це не так. Усі рішення, які приймала влада в ці 6 років, не скасовані і продовжують діяти. Працюють і всі вищі органи влади, які обрав народ", - зазначив В.Тацій.

За його словами, терміни роботи органів влади дійсні в тих рамках, на які їх обрали, але органам держслужби потрібно привести у відповідність з КУ низку рішень та актів, що суперечать Конституції. "Це не означає, що це потрібно зробити негайно, це буде тривалий процес", - зазначив В.Тацій.

"Якщо якісь рішення, прийняті владою в період дії закону про внесення змін до КУ, будуть суперечити Конституції, то їх скасування може бути ініційоване депутатами або іншими суб'єктами законодавчої ініціативи. Якщо щось буде вимагати змін, пов'язаних із компетенцією КС, то треба буде звертатися до КС і у відповідності до процедури і порядку розгляду вносити ці зміни", - підкреслив він.

За його словами, рішення КС він оцінює позитивно. "До скасування змін процеси в державі можна було охарактеризувати як перетягування каната різними гілками влади. Через це призупинився розвиток держави в економічній і соціальній сферах", - зазначив В.Тацій.

Він також зазначив, що неправильно вважати, що рішення КС було прийнято для посилення влади президента України Віктора Януковича. "Я жодного разу не чув від В.Януковича, що йому не вистачає влади. І не це головне. Об'єктивно те, що змінюється правова ситуація в країні, і буде створена чітка правова база, яка унеможливить розлад у системі влади. Після прийняття рішення КС у президента з'явилося більше впливу на уряд - він може його призначати і керувати ним (керівник уряду відповідальний перед президентом). Але це й велика відповідальність. Якщо раніше ми говорили, що уряд працює погано, а президент - добре, то тепер президент і уряд працюють в одній зв'язці", - зазначив ректор юракадемії.

Довідка "SQ". Конституційний суд України 1 жовтня визнав неконституційною політичну реформу 2004 р.

Верховна Рада 8 грудня 2004 р. прийняла зміни до Конституції та виборчого законодавства, проголосувавши в пакеті за відповідні законопроекти. Законопроект "Про внесення змін до Конституції України" передбачав удосконалення механізму функціонування державної влади, розподіл повноважень між президентом України та органами державної влади, забезпечення балансу між гілками влади, ефективної співпраці парламенту та уряду, їх взаємної відповідальності за здійснення державної політики, насамперед, у соціально-економічній сфері, і за більш ефективне впровадження відповідних реформ.

Законопроект "Про внесення змін до Конституції України" пропонував внести до тексту Конституції зміни та доповнення, що стосуються системи державної влади, посилення ролі парламенту і Кабінету міністрів, взаємної відповідальності законодавчої і виконавчої влади за результати своєї діяльності. Законопроектом пропонувалося удосконалення статусу і системи місцевого самоврядування. За це рішення проголосували 402 народних депутати. Голова ВР Володимир Литвин завізував пакет законопроектів, а президент України Леонід Кучма, який знаходився в залі засідань ВР, підписав ухвалені закони.