Проект Інноваційного кодексу України розроблено і подано на розгляд до Адміністрації президента України Віктора Януковича. Про це 14 червня в Харкові на всеукраїнській науково-практичній конференції "Проект Інноваційного кодексу України як новий етап розвитку нормоформування в інноваційній сфері" повідомив "SQ" один з розробників проекту, провідний наукових співробітник НДІ правового забезпечення інноваційного розвитку Національної академії правових наук України (Харків ) Ігор Чайкін. За його словами, у представлений на конференції проект увійшло все краще, що є в інноваційному законодавстві світу. "Після розгляду в Адміністрації президента країни кодекс планується подати до Верховної Ради", - зазначив І.Чайкін.

За його словами, проект націлений на те, щоб створити правовий механізм інноваційної діяльності. "Кошти, які накопичилися у наших підприємців, можна буде вкладати в розробки нового інноваційного продукту. У проекті, наприклад, визначено страхування інноваційної діяльності, роз'яснено, як підприємцю проводити інноваційну діяльність у рамках закону. Він міг її проводити і без кодексу, але законодавство настільки складне та має так багато нормативних актів, що в них можна заплутатися. Щоб організувати інноваційний проект, доводиться застосовувати правові норми з різних сфер. А кодекс дасть можливість, наприклад, застрахувати весь інноваційний проект один раз. Це тільки один з видів підтримки інноваційної діяльності" , - зазначив І.Чайкін.

Довідка "SQ". У проекті кодексу - вісім розділів, у тому числі розділ правових основ організації та здійснення наукової, науково-технічної інноваційної діяльності, суб'єкти інноваційної діяльності та учасники інноваційних процесів, об'єкти інноваційних відносин, господарські зобов'язання інноваційного типу, договори інноваційного типу, а також спеціальні режими інноваційної діяльності.

Проект підготовлений робочою групою, створеною за розпорядженням Адміністрації президента України та президії НАНУ. Загальне керівництво групою здійснював академік Академії правових наук України (Харків), проректор з наукової роботи Національного університету "Юридична академія України ім.Ярослава Мудрого" (Харків) А.Гетьман.