"Дергачівський полігон твердих побутових відходів (ТПВ) є зразковим серед аналогічних українських полігонів, на яких складують сміття", - заявив 14 червня журналістам голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін. "Коли у 2006 р. полігон перейшов на баланс міста, там велося абсолютно хаотичне складування сміття, а з техніки використовувався один трактор. Ми грунтовно узялися за цей полігон, рекультивували два величезні терикони сміття і приступили до будівництва третьої черги, яка передбачала нове місце для сміття. Це величезна прямокутна яма, яка оснащена спеціальними комунікаціями, побудована й обслуговується за всіма правилами", - зазначив губернатор. За його словами, пожежа на Дергачівському полігоні ТПВ виник не через недоліки полігону.

"Я не розумію, чому ситуація, яка склалася минулого тижня, викликала стільки дискусій. Сміттєві звалища горять дуже часто, сміттєві полігони - не виняток. Міг спрацювати людський чинник: дуже багато людей без певного місця проживання проникають на такі території у пошуках якихось то "потрібністей". Міг бути кинутий якийсь недопалок. Загасили, спасибі рятувальникам, швидко, якісно; вивезення сміття відновлене в повному обсязі, проблем для міста і регіону немає. Звичайно, були критичні зауваження з боку екологів, але це природно. Я не вважаю, що ця проблема вимагає особливої ​​уваги", - зазначив М.Добкін.

Він підкреслив, що керівництво області та міста займається питанням будівництва в Харкові сміттєпереробного заводу. Відповідні переговори ведуться з турецькою і словацькою компаніями. "Сьогодні керівництво міста дуже близько підійшло до переговорів з приводу будівництва сміттєпереробного заводу. Він дорогий. І витяг прибутку - це головна умова, при якому інвестори будуть вкладати в будівництво заводу гроші. У західних країнах дуже велика дотація: за кожну тисячу кубометрів переробленого сміття там з держбюджету виплачується від 70 до 100 євро. У нас таких грошей немає, ми платимо, в кращому випадку, 1 євро - цього вистачить хіба що на покриття витрат на доставку сміття. Але сьогодні українське законодавство дає можливість отримати прибуток від вироблення електроенергії за рахунок переробки сміття. "Зелений" тариф збираються підняти з 1 грн. 35 коп. до 5 грн. за 1 кВт", - повідомив М.Добкін.

За словами губернатора, 17 червня він у складі української делегації планує провести переговори зі словацькими бізнесменами, які вже побудували сміттєспалювальний завод у Сімферополі.

Довідка "SQ". Пожежа на Дергачівському полігоні ТПВ почався 7 червня. Вогонь поширився на 400 кв.м. Після дев'ятої вечора пожежу було локалізовано, вогонь перестав поширюватися. 8-9 червня пожежники продовжували гасити окремі осередки займання. Полігон відновив свою роботу увечері 9 червня.

Дергачівський полігон ТПВ (Дергачівський р-н, Харківська обл.), на який вивозиться сміття з Харкова, був відкритий у 2005 р. У 2009 р. з Харкова на полігон було вивезено майже 1,5 млн. куб. м твердих побутових відходів.