Суддя Дзержинського районного суду Харкова Катерина Омельченко 12 липня під час судового засідання відхилила клопотання представників позивача - харків'янки Юлії Юдіної - про припинення будівництва дороги від вулиці Сумської до вул.Новгородської через Центральний парк культури і відпочинку (ЦПКіВ) ім.Горького. Представник позивача Євген Соловйов подав клопотання про призупинення будівництва дороги через ЦПКіВ ім.Горького у зв'язку з тим, що рішення на будівництво, яке було прийнято виконкомом Харківської міськради 19 травня, є недійсним. "Це рішення було видано на підставі рішення 19-ї сесії міськради від 27 лютого 2008 р. № 25/08, яке скасовано, тобто є недійсним. Отже, і рішення виконкому, що посилається на неправильний акт органу місцевого самоврядування, є незаконним", - підкреслив Є. Соловйов.

Під час судового засідання представник юридичного департаменту Харківської міськради надав суду копію рішення виконкому Харківської міськради № 155 від 19 травня 2010 р. Цей документ свідчить про те, що дозвіл на будівництво дороги було видано не на підставі рішення 19-ї сесії міськради від 27 лютого 2008 р., а на підставі рішення 25-ї сесії міськради від № 226/08 від 10 вересня 2008 р. Хоча раніше в усіх документах, які були залучені до справи, рішення виконкому грунтувалося на рішенні сесії від 27 лютого 2008 р. Представники Харківської міськради пояснили, що це було пов'язано з тим, що мала місце технічна помилка в розсилці документів. Зокрема, Департамент організаційної роботи розіслав рішення виконкому без остаточних правок.

"Виходить, що всі раніше поширені міськвиконкомом копії рішення є неправильними копіями. До того ж посилання на рішення 25-ї сесії міськради не стикується з іншими документами. Зокрема, з тим же актом обстеження зелених насаджень від 27 квітня 2010 р. і узгодженням Держуправління з охорони природного середовища від 18 травня 2010 р., які посилаються на все те ж скасоване рішення від 27 лютого 2008 р.", - відзначив Є. Соловйов.

Суд розглянув матеріали справи і вирішив відхилити клопотання.

У результаті суд роз'єднав позов Ю. Юдіної на дві частини: справу про оскарження дій управління охорони природи було відправлено до Окружного адміністративного суду, а справу про незаконність рішення міськвиконкому про вирубку дерев та будівництві дороги в Лісопарку було залишено на розгляд у Дзержинському суді. Наступне засідання у справі відбудеться 14 липня (початок - о 15.30).

Довідка "SQ". Ю. Юдіна та її представники подали позов до суду з вимогою скасувати два документи - рішення виконкому Харківської міськради про вирубку дерев та будівництво дороги й узгодження цього рішення обласним управлінням охорони навколишнього природного середовища.

19 травня виконавчий комітет Харківської міськради ухвалив рішення про будівництво нової дороги, для чого на території ЦПКіВ ім.Горького потрібно було зрубати 503 дерева. 20 травня почалася вирубка дерев. 21 травня активісти низки громадських організацій і мешканці міста почали акцію протесту в місці проведення робіт, намагаючись не допустити вирубки дерев та проведення будівельних робіт. У результаті зіткнень між будівельниками, охороною та учасниками акції протесту постраждало декілька людей, також кілька учасників акції були затримані міліцією.

25 червня представники низки харківських громадських організацій встановили факт відновлення вирубки дерев у ЦПКіВ ім.Горького. Представники громадських організацій не змогли з'ясувати, на якій підставі проводиться подальша вирубка. За їх словами, 503 дерева, які планувалося вирубати для будівництва дороги, вже знесені, але тепер розширюють просіку.

1 липня активісти "Зеленого фронту" та інших природоохоронних організацій відновили діяльність наметового табору, мотивуючи це рішення тим, що будівельники можуть пиляти дерева вночі. 5 липня захисники лісу перешкодили руху будівельної техніки на місці пробивання дороги. За опір співробітникам міліції шість активістів, у тому числі голова ХОО "Ми - харків'яни!" Юрій Кальченко, були затримані міліцією і доправлені до Дзержинського РВВС Харкова.