Комісія, яка буде розглядати питання, пов'язані з узгодженням документації із землеустрою, почала працювати в Харківській міськраді. Про це 13 січня повідомив голова комісії, начальник управління Держкомзему в Харкові Юрій Санін, поінформував сайт міськради. За словами Ю.Саніна, перші два засідання комісії були організаційними, на наступному будуть розглянуті шість заяв, які надійшли з початку 2012 р. Комісія засідатиме один раз на тиждень.

Як зазначив Ю.Санін, за три тижні проект землеустрою повинні розглянути всі структури, які за законодавством беруть участь у процесі. Протягом цього часу представники міської санітарно-епідеміологічної служби, управління містобудування та архітектури Харківської міськради, органу охорони культурної спадщини - управління культури і туризму Харківської облдержадміністрації зобов'язані виїхати до земельної ділянки, проект якого готується.

Ю.Санін повідомив, на розгляд комісії документи надходять з Єдиного дозвільного центру. У разі позитивного висновку вони повертаються до центру для видачі остаточного дозволу. Якщо одна з інстанцій дасть негативний висновок, загальна відповідь комісії буде такою ж. Документи повернуть заявнику для виправлення помилок. Надалі термін отримання висновку комісії буде залежить від заявника. Якщо він зможе швидко, наприклад, протягом одного дня, виправити помилки, які вплинули на негативний висновок комісії, він отримає її позитивний висновок за тиждень.

Довідка "SQ". До складу міської комісії із землеустрою увійшли представники управління Держкомзему, управління містобудування та архітектури Департаменту містобудування, архітектури та земельних відносин, міської санітарно-епідеміологічної станції, Державного управління охорони навколишнього середовища в Харківській області, органу охорони культурної спадщини - управління культури і туризму облдержадміністрації, управління містобудування та архітектури облдержадміністрації. У разі вирішення питань, пов'язаних із землями лісогосподарського призначення, а також питань, пов'язаних із розробкою корисних копалин, до складу комісії входитимуть представники обласного управління лісового та мисливського господарства, обласного управління водних ресурсів, територіального управління державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці і шахтного нагляду по Харківській області.

У 2011 р. у Харкові оформили понад 1 тис. 300 проектів землеустрою.