"Держава недофінансувала низку об'єктів Харкова, які готуються до Євро-2012", - заявив 11 жовтня під час онлайн-конференції в газеті "Комсомольская правда" в Україні" в.о. заступника харківського міського голови з питань сім'ї, молоді, спорту та підготовки до Євро-2012 Олександр Попов.

За його словами, держава повинна Харкову на об'єкти Євро-2012 понад 460 млн.грн., з яких 268 млн.грн. держбюджет має виділити на реконструкцію харківського аеропорту, 130 млн.грн. - на ремонт доріг, 49 млн.грн. - на підготовку гуртожитків. "Ті гроші, які потрібні від територіальної громади, від приватних інвесторів, уже вкладені. Але ті об'єкти, які повинні бути побудовані в аеропорту за державні кошти, повинні будуватися за державні кошти", - підкреслив О.Попов.

Він повідомив, що будівництво злітно-посадкової смуги в аеропорту вже закінчене. "Там зараз обладнуються руліжні доріжки, зводиться нова диспетчерська вежа. Зараз ці об'єкти будуються на місцевому ентузіазмі. Харків робить усе, щоб вчасно здати об'єкти в експлуатацію", - зазначив О.Попов.

Що стосується боргу місцевої влади стадіону "Металіст" (близько 15 млн.грн.), заступник міського голови підкреслив, що не все залежить від бажання міста. "Якщо в місцевих бюджетах є гроші, то вони виділяються, насамперед, на потреби стадіону, як одного з головних об'єктів Євро-2012. Те ж саме стосується і доріг навколо стадіону. Але думаю, що найближчим часом гроші, які заборгували стадіону , будуть у нього вкладені", - додав О.Попов.

Довідка "SQ". Фінальна частина чемпіонату Європи з футболу 2012 р. пройде в Польщі та Україні. Харків є одним з чотирьох українських міст (разом із Донецьком, Києвом і Львовом), які приймуть матчі фінального турніру чемпіонату. У Польщі матчі Євро-2012 приймуть Варшава, Вроцлав, Гданськ і Познань. Згідно зі складеним УЄФА календарем, у Харкові зіграють команди групи "В": 9 червня 2012 р. - B1-B2, 13 червня - B1-B3 і 17 червня - B4-B1.

Аеродромний комплекс міжнародного аеропорту "Харків" буде введений в експлуатацію у кінці жовтня 2011 р. Його реконструкція здійснюється за рахунок коштів держбюджету і включає будівництво злітно-посадкової смуги, аварійно-рятувальної станції, аеродиспетчерської вежі, реконструкцію перонів, установку світлосигнальної системи.

Реконструкція аеровокзального комплексу виконується за рахунок коштів голови правління групи компаній "DCH" Олександра Ярославського, який є головним інвестором і координатором підготовки Харкова до Євро-2012. Реконструкція аеровокзального комплексу включає будівництво нового та тимчасового терміналів, реконструкцію старого терміналу, реконструкцію привокзальної площі, модернізацію інфраструктури, закупівлю спецтехніки та транспорту. Загальна сума інвестицій "DCH" склала 508,8 млн.грн.