Белгородская и Харьковская области подписали программу приграничного сотрудничества

Голова президії асоціації "Рада муніципальних утворень Бєлгородської області" Василь Потрясаєв і президент Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області Сергій Чернов 12 березня в Бєлгороді (Росія) підписали програму "Прикордонна (транскордонна) співпраця з розвитку місцевого самоврядування Бєлгородської та Харківської областей на 2012-2014 рр.".

Як зазначив С.Чернов, раніше між областями була підписана рамкова угода, потім був підготовлений проект програми, і от сьогодні її підписали. "Потрібно відзначити, що цей договір - не догма. Мир динамічно розвивається, і досвід подолання глобальних викликів для різних країн і територій говорить про те, що з ними можна справитися тільки співпрацюючи між собою", - заявив С.Чернов.

Як зазначив С.Чернов, Харківську і Бєлгородську область багато що об'єднує і буде об'єднувати. "Потрібно додатково знайти нові форми співпраці, наприклад, за рахунок державно-приватного партнерства, щоб сприяти розвитку бізнесу. Вже зараз є певні результати. Планується участь російського бізнесу у створенні в Нововодолазькому районі "Слобожанської садиби" для відродження древнього побуту. Спільно з єврорегіоном "Слобожанщина" планується намітити спільні туристичні маршрути. Є приклади, коли український бізнес створює в Бєлгороді підприємства, наприклад, корпорація "УПЕК" будує завод у Бєлгородській області. Ведеться робота щодо спрощення переходу через українсько-російський кордон, і цього року планується побудувати 8 пунктів переходу за рахунок можливостей місцевих бюджетів та залучених коштів бізнесу", - зазначив С.Чернов.

За словами В.Потрясаєва, співпраця між двома областями розвивається в економіці, культурі та інших сферах. "Ми готові підтримати будь-які починання з розвитку співпраці з обох сторін", - підкреслив голова асоціації "Рада муніципальних утворень Бєлгородської області".

Як зазначила уповноважена Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України з питань транскордонної співпраці та діяльності єврорегіонів Наталія Внукова, підписана програма унікальна. "Ми розглядаємо розвиток на рівні місцевих рад, що є пріоритетним для Ради Європи, членом якої є Україна. Крім цього, президент України Віктор Янукович підписав розпорядження про те, що місцеві ради повинні працювати над формуванням транскордонних кластерів. І зараз цим займаються всі місцеві органи влади. Програма сприятиме кластеризації Харківської області", - зазначила Н.Внукова.

За словами президента Харківської громадської організації "Єврорегіон "Слобожанщина" Едуарда Сиромолотов, у рамках реалізації програми передбачено проведення двох важливих заходів. У листопаді 2012 р. у Харкові відбудеться конференція з проблем реалізації положень Європейської хартії місцевого самоврядування (присвячена 15-річчю ратифікації хартії України), а в листопаді 2013 р. в Бєлгороді пройде конференція з проблем положень Європейської рамкової конвенції від 21 травня 1980 р. про транскордонну співпрацю між територіальнимигромадами або владою.

Довідка "SQ". Мета підписаної програми - розвиток місцевого самоврядування Бєлгородської та Харківської областей, створення міжнародних проектів, що сприяють розвитку інститутів місцевого самоврядування, встановлення контактів між органами місцевого самоврядування.

У Харківській області розглядається можливість створення декількох кластерів, зокрема, транспортно-логістичного та кластера легкої промисловості.