Англійський танк "Mark V "Рікардо" і радянський танк Т-34 відвезли з пл. Конституції на реставрацію. Про це 11 листопада повідомив офіційний сайт Харківської міськради.

Танки відправили на Харківський танкоремонтний завод, там їх пофарбують і приведуть до ладу. "20 років Харківський історичний музей не мав ні копійки на реставрацію цих танків. Сьогодні завдяки сприянню міської влади знайшлися кошти, щоб відреставрувати і пофарбувати їх до приїзду до нашого міста гостей Євро-2012", - зазначив директор історичного музею Володимир Цигульов.

За його словами, косметичне фарбування танків проводили щороку, але зараз потрібна професійна реставрація: метал заіржавів, деякі деталі машин погнуті. В.Цигульов зазначив, що востаннє реставраційні роботи проводилися під час "переїзду" танків з двору історичного музею на пл. Конституції. "Те, що танки будуть повернуті до приїзду гостей Харкова на Євро, - однозначно", - заявив В.Цигульов.

Довідка "SQ". Англійський танк "Mark V "Рікардо" встановлений у Харкові 1938 р. як пам'ятник Громадянській війні 1918-1922 рр. У повоєнний час танк перенесли на територію Покровського собору і поставили у дворі історичного музею, а в 1990-і рр. перемістили на пл. Конституції. За однією з версій, Добровольча армія отримала цей танк від союзників у кінці 1919 р. або на початку 1920 р., потім танк зарахували до Російської армії Врангеля в Криму, де він отримав назву "За Русь Святу". Танк був підбитий у ліву гусеницю під час боїв на Каховському плацдармі восени 1920 р. Зараз на лівій гусениці танка все ще можна розгледіти сліди пошкоджень. Танк відремонтували і зарахували до бойового складу Робітничо-селянської Червоної армії (з 1920 р. - у складі харківської, з 1922 р. - Лефортовської танкових ескадр РККА). Як військовий трофей танк "Mark V "Рікардо" був виставлений у Харкові. Історичному музею його подарувала одна з танкових частин.

T-34 - радянський середній танк Великої Вітчизняної війни, що випускався з 1940 р. З 1942 р. - основна бойова одиниця бронетанкових військ СРСР. Став наймасовішим танком Другої світової війни. Зразок, що стояв на пл. Конституції, подарував історичному музею в 1990-і роки Харківський танкоремонтний завод.