Президент Росії Дмитро Медведєв прийняв рішення про відмову на основі взаємності від "чорних списків" з Україною, тобто від практики обмеження на в'їзд громадян між Росією та Україною. Про це повідомили "Українські новини" з посиланням на МЗС РФ.

"Відмова від практики так званих "чорних списків", на користь чого послідовно виступала російська сторона, відповідає новому характеру відносин між Москвою і Києвом", - підкреслили в МЗС.

Довідка "SQ". За останні кілька років Україна заборонила в'їзд на свою територію депутатам Держдуми Росії Костянтину Затуліну і Володимиру Жириновському, лідеру "Євразійського руху" Олександру Дугіну, мерові Москви Юрію Лужкову i кiльком iншим особам. За оцiнками СБУ, дії перерахованих росіян порушували українське законодавство.

Росія заборонила в'їзд на свою територію народному депутату Петру Порошенку, а також Миколі Жулинському, раднику колишнього президента України Віктора Ющенка. Крім того, за даними "Української правди" на вересень 2008 р., до числа нев'їзних потрапляли нардеп від НУНС В'ячеслав Кириленко, керівник комітету Верховної Ради (ВР) з зовнішньої політики Олег Білорус, народний депутат - харків'янин від НУНС Петро Ющенко, нардеп від Блоку Юлії Тимошенко Володимир Яворівський, у той час керівник робочої групи Служби безпеки України з вивчення історії ОУН-УПА Володимир В'ятрович, голова Київської облдержадміністрації Віра Ульянченко, голова Харківської облдержадміністрації Арсен Аваков, а також голова держкомпанії "Укрспецекспорт" Сергій Бондарчук.