Пенсионная реформа спровоцировала людей раньше уйти на пенсию - нардеп Н. Королевская"Майбутня пенсійна реформа спровокувала десятки тисяч професіоналів передчасно вийти на пенсію: вони просто не знали, чого чекати від таких нововведень і чим вони закінчаться", - заявила 10 лютого в прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" голова Комітету з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Верховної Ради Наталія Королевська (фракція "БЮТ-Батьківщина"), коментуючи проведення в країні пенсійної реформи.

За її словами, в України все ж таки необхідно провести пенсійну реформу, оскільки "сьогоднішня солідарна система - це зрівнялівка без соціальних гарантій". "Реформа не повинна бути спрямована на погіршення життя людей. Потрібна реформа, яка дозволить запровадити накопичувальну систему й отримувати гідну пенсію. Не можна ставити в основу проведення шокових реформ для людей, при цьому не проводячи шокових реформ для бюрократів і корупціонерів", - зазначила Н.Королевська.

Як повідомила нардеп, опозиція працює над своїми пропозиціями для пенсійної реформи. "Перший блок, над яким ми працюємо, - це єдиний соціальний податок, який введений для малого і середнього бізнесу. Бізнес готовий платити й більше, але він хоче мати гарантії від держави на відрахування пенсій і соціальних виплат. А так виходить, що ввели соціальний податок, але натомість держава не дала ніяких соціальних гарантій - ні лікарняних, ні путівок, ні допомоги з безробіття. Другий блок - це накопичувальна система. Відкладати її ведення не період, коли буде ліквідовано дефіцит солідарної системи, - це не ввести її ніколи. Україна сьогодні бере позики в Міжнародному валютному фонді, але вони спрямовуються на проїдання. Ми пропонуємо направляти запозичення на покриття дефіциту бюджету Пенсійного фонду під час переходу з солідарної на персональну накопичувальну систему. Після переходу ми починаємо заробляти гроші в Пенсійний фонд і віддаємо з цих грошей борг. Ми наполягаємо на тому, що потрібно ввести персональну відповідальність, реформи провести не за рахунок пенсійного віку, а за рахунок запозичення в результаті переходу з однієї системи в іншу. Зараз ми працюємо в групах над тими моментами, з якими не згодні", - зазначила нардеп .

Довідка "SQ". Розгляд законопроекту про пенсійну реформу заплановано у Верховній Раді на 16 лютого. Проект закону вносить низку нововведень до пенсійного законодавства. Пенсійний вік жінок підвищать з 55 до 60 років. Окрім мінімального пенсійного віку підвищується і мінімальний страховий стаж. Для отримання права на пенсію він повинен буде складати 15 років (зараз - 5 років). А для отримання мінімального розміру пенсії за віком страховий стаж повинен буде складати 35 років для чоловіків (зараз - 25 років) і 30 років для жінок (зараз - 20 років).
Законопроектом також передбачено створення Накопичувального пенсійного фонду, куди повинні перераховуватися від 2 до 7% єдиного соціального внеску. Створення накопичувального фонду заплановано на той рік, коли бюджет Пенсійного фонду стане бездефіцитним.

1 лютого віце-прем'єр-міністр України Сергій Тігіпко повідомив, що проект пенсійної реформи відкликаний з Верховної Ради (ВР) тому, що потрібно опрацювати можливість внесення до нього низки змін, які були запропоновані в рамках всенародного обговорення проекту. За його словами, розробникам проекту потрібно ще два тижні, щоб внести зміни.