Профсоюзы готовят акции протеста против повышения пенсионного возрастаПрофспілки вимагають від Кабінету міністрів відкликати з Верховної Ради (ВР) проект пенсійної реформи. Якщо цього не буде зроблено, то вони виступлять з акціями протесту. Про це 23 лютого заявив журналістам у Харкові голова Федерації профспілок України Василь Хара. Акції протесту будуть проходити в Києві. У них братимуть участь представники профспілок з різних міст країни.

За словами В.Хари, одне з положень законопроекту, яке повинно бути скасоване - підвищення пенсійного віку для жінок (з 55 до 60 років). "По-перше, підвищення пенсійного віку дасть занадто мало Пенсійному фонду - лише близько 500 млн.грн. за дефіциту фонду майже в 40 млрд. грн. По-друге, в Україні вже зараз близько 5 млн.осіб працездатного населення виведені зі сфери виробництва, і якщо жінки перестануть виходити на пенсію, то молоді нікуди буде влаштовуватися на роботу. Це створить соціальну напруженість. Тому збільшення пенсійного віку потрібно відкласти як мінімум на два-три роки, а цей час використовувати для масового створення робочих місць", - заявив В.Хара.

За його словами, зараз фонд зарплати в країні становить близько 200 млрд.грн. Збільшення зарплати, кількості робочих місць, а також виведення економіки з "тіні" призведе до зростання фонду зарплати приблизно до 400 млрд. грн., що дасть додаткові надходження до Пенсійного фонду (зараз вони становлять 35% фонду зарплати).

В.Хара зазначив, що в принципі уникнути перегляду термінів виходу на пенсію не вийде. "В Україні надто складна демографічна ситуація. Якщо в роки СРСР на одного пенсіонера припадало 4 працівники, то тепер - 1,5 працівника. Але спочатку потрібно використовувати всі наявні ресурси для наповнення Пенсійного фонду", - підкреслив він.

Довідка "SQ". Проект закону про пенсійну реформу вносить низку нововведень до пенсійного законодавства. Пенсійний вік жінок підвищать з 55 до 60 років. Окрім мінімального пенсійного віку підвищується і мінімальний страховий стаж. Для отримання права на пенсію він повинен буде складати 15 років (зараз - 5 років). А для отримання мінімального розміру пенсії за віком страховий стаж повинен буде складати 35 років для чоловіків (зараз - 25 років) і 30 років для жінок (зараз - 20 років).