Викладачів із Сінгапуру запросять прочитати лекції в Харківському регіональному інституті державного управління Національної академії державного управління при президентові України. Про це 7 червня заявив голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін під час зустрічі керівництва ХОДА з групою чиновників, що проходили навчання у Сингапурському коледжі держслужби. Губернатор відзначив, що викладачі з Сінгапуру зможуть дати більше корисної інформації молодим харківським управлінцям, ознайомившись з українськими реаліями.

"Ми повинні враховувати східний менталітет, іншу виконавчу дисципліну - вона все-таки на порядок вища в азіатських країнах, ми повинні враховувати, що ця держава має дуже жорстку вертикаль влади, і я прихильник такої системи, але поки ця система не є 100% -во затребуваною в нашому суспільстві", - зазначив М.Добкін.

Під час зустрічі делегація, що відвідала Сінгапур, розповіла про державну систему управління, систему освіти, соціального захисту, а також про методи боротьби з корупцією в Сінгапурі. За словами начальника Головного управління освіти і науки ХОДА Романа Шаповала, уряд Сінгапуру витрачає майже 25% бюджету країни на систему освіти. "Рівень освіченості населення в цій країні дуже високий. Найбільш обдаровані діти проходять навчання в кращих ВНЗ світу", - підкреслив Р.Шаповал. Як зазначив голова Зміївської райдержадміністрації Євген Мураєв, на перших етапах боротьби з корупцією в країні з тримільйонним населенням було страчено майже 20 тис. осіб. На сьогодні відсутність бюрократії в державних інститутах, висока ступінь відповідальності чиновників і високі зарплати практично виключають корупцію в державі. "Зарплата міністра в Сінгапурі становить близько 3 млн.дол. на рік", - зазначив Є.Мураєв.

За словами М.Добкіна, якщо пройшли навчання в Сінгапурі молоді управлінці зможуть втілити в життя хоча б 10% отриманих знань, поїздку можна вважати вдалою.

"У кожного держслужбовця, що побував там, є перспектива зростання. Це люди, які роблять перші кроки в системі державного управління, і те, якими вони стануть на початку свого шляху, багато в чому визначатиме, наскільки вони будуть ефективні для держави і для регіону в майбутньому. Сьогодні країною править величезна кількість чиновників, які вийшли з Радянського Союзу, тоді була інша економіка, була інша система. Сьогодні нам потрібні управлінці з сучасним типом мислення", - заявив губернатор.

Довідка "SQ". 22-28 травня делегація з 20 державних службовців Харківської області пройшла стажування в коледжі державної служби Республіки Сінгапур за програмою "Державне управління та адміністрування у Сінгапурі". До складу делегації, яку очолив начальник Головного управління освіти і науки ХОДА Роман Шаповал, увійшли представники підрозділів обласної державної адміністрації, виконкому міської ради, районних державних адміністрацій, депутати міської та обласної рад.