Хлебопеки и обладминистрация подписали меморандум взаимопониманияВиробники хліба та Харківська облдержадміністрація (ХОДА) підписали меморандум взаєморозуміння. Урочиста процедура підписання відбулася сьогодні, 7 лютого, за участю голови ХОДА Михайла Добкіна, заступників голови ХОДА Юрія Сапронова і Віталія Алексейчука, керівників підприємств-виробників хліба і представників Державної інспекції з контролю за цінами в Харківській області, Харківського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України, Головного обласного управління у справах захисту прав споживачів. Мета підписання меморандуму - зберегти в 2011 р. стабільну цінову ситуацію на ринку хліба та хлібобулочних виробів у Харківській області. Документ підписали 8 хлібопекарських підприємств області та 8 мереж супермаркетів, що продають хліб.

Згідно меморандуму, Харківська облдержадміністрація зобов'язується сприяти формуванню регіональних ресурсів продовольчого зерна та підтримки його річного запасу; сприяти закупівлі в Аграрному фонді України та Держкомрезерві борошна для хлібопекарських підприємств в обсягах, необхідних для збереження стабільної цінової ситуації на ринку хліба та хлібобулочних виробів; забезпечувати дотримання законодавства в питанні господарської самостійності суб'єктів ринку та невтручання органів влади у підприємницьку діяльність; сприяти розвитку ринкових відносин у сфері виробництва та реалізації борошна, хліба і хлібобулочних виробів; забезпечувати захист інтересів виробників області; попереджати прояви антиконкурентних дій з боку органів влади.

У свою чергу виробники хліба зобов'язуються безперебійно забезпечувати мешкнаців області борошном і хлібобулочними виробами і не допускати необгрунтованого підвищення цін на ці продукти. Крім цього, вони повинні інформувати органи державної влади і населення про зміну цін не пізніше, ніж за два тижні до введення в дію нових цін, а також обгрунтовувати здорожчання.

Що стосується мереж супермаркетів, то вони, згідно меморандуму, не повинні перевищувати встановлені розміри торговельних надбавок на основні сорти хліба і гарантують стабільні обсяги продажу хліба, борошна та хлібобулочних виробів.

Довідка "SQ". Меморандум підписали: ТОВ "Хлібокомбінат "Кулиничівський", ЗАТ "Хлібозавод "Салтівський", ТОВ "Хлібозавод "Ново-Баварський", ВАТ "Богодухівський хлібозавод", ВАТ "Люботинський хлібозавод", ЗАТ "Торговельний дім "Дінас", ТОВ "Балаклійське ХПП", а також супермаркети: "Велика кишеня", "Дігма", "Рост", "Таргет", "Восторг", "АТБ", "Сільпо".

3 грудня 2010 р. ХОДА підписала меморандуми про взаєморозуміння з харківськими виробниками продуктів харчування і власниками мереж супермаркетів, 24 грудня - з власниками ринків.

Як заявив 19 січня "SQ" голова правління ЗАТ "Салтівський хлібозавод" Андрій Руденко, хлібозавод планує підняти ціни на продукцію. За його словами, ціна хліба не мінялася з лютого 2010 р., тоді як за цей час здорожчали борошно та енергоносії, а працівникам заводу потрібно піднімати зарплату.