Верховна Рада України сьогодні, 6 жовтня, прийняла за основу законопроект № 9221 від 27 вересня, ініційований президентом України Віктором Януковичем, про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності). За ухвалення відповідного законопроекту проголосували 278 народних депутатів з мінімально необхідних 226, повідомила "РБК-Україна".

Документ пропонує замінити позбавлення волі штрафами за злочини у сфері господарської діяльності. Штраф може бути замінений судом і на інше покарання, але тільки у разі його несплати в зазначений термін. Така модель буде використовуватися і в тих випадках, коли суб'єктом злочину є посадова особа юридичної особи приватного права.

В.Янукович пропонує скасувати кримінальну відповідальність за такі дії у сфері господарської діяльності, які на сьогодні втратили ознаки підвищеної суспільної небезпеки, достатні для того, щоб вони переслідувалися кримінально.

Йдеться про такі злочини, як контрабанда, порушення порядку ведення господарської діяльності та діяльності з надання фінансових послуг, заняття забороненими видами господарської діяльності, ухилення від повернення виручки в іноземній валюті, незаконне відкриття або використання за межами України валютних рахунків, порушення правил здачі дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, підробка знаків поштової оплати і проїзних квитків, фіктивне банкрутство, незаконні дії у разі банкрутства, розміщення цінних паперів без реєстрації їх випуску, обман покупців та замовників, примус до антиконкурентних узгоджених дій, незаконні дії з приватизаційними паперами.

За вказані правопорушення пропонується встановити адміністративну відповідальність у вигляді штрафів.

Взяття під варту, відповідно до цього законопроекту, не може застосовуватися до раніше несудимомої особі, яка підозрюється чи обвинувачується у вчиненні злочину, за який передбачене покарання у вигляді позбавлення волі терміном до п'яти років, за винятком випадків, коли така людина переховується від органів слідства або перешкоджає розслідуванню справи.

Довідка "SQ". Президентський законопроект передбачає декриміналізацію господарських злочинів, тоді як опозиція хотіла вивести з-під кримінальної відповідальності злочини, що підпадають під дію 364 і 365 статей Кримінального кодексу, за яким, зокрема, судять екс-прем'єра Юлію Тимошенко і екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

Сьогодні на питання журналістів про те, чи буде фракція БЮТ-Батьківщина наполягати на ліквідації цієї статті в розгляді даного законопроекту в другому читанні, народний депутат Андрій Кожем'якін відповів: "Якщо буде з їхнього боку (з боку ПР) позиція: давайте правку, і ми внесемо - то ми це зробимо, тому що для нас головне випустити, звільнити Юлію Тимошенко з в'язниці".