В. Янукович подписал закон о декриминализации экономических преступленийПрезидент України Віктор Янукович підписав закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності). Про це повідомило інформагентство "РБК-Україна".

Відповідно до закону, за вчинення злочинів у господарській сфері замість покарання у вигляді позбавлення волі вводиться санкція у вигляді штрафу. Штраф може бути замінений судом на інше покарання лише у разі його несплати в термін, встановлений судовим рішенням.

Також закон пропонує замінити позбавлення волі на штраф у тих випадках, коли суб'єктом злочину є посадова особа юридичної особи приватного права.

Закон скасовує кримінальну відповідальність за ті діяння у сфері господарської діяльності, які на сьогодні втратили ознаки підвищеної суспільної небезпеки, достатньої для переслідування їх у кримінальному порядку. За вчинення таких правопорушень встановлюється адміністративна відповідальність у вигляді штрафу.

Також законом встановлюється, що взяття під варту не може бути застосоване до раніше несудимих осіб, підозрюваних або обвинувачених у скоєнні злочину, за який передбачене покарання у вигляді позбавлення волі терміном до п'яти років, за винятком випадків, коли вони ховаються від органів слідства або перешкоджають розслідуванню справи.

Законом також встановлений перелік складів злочинів у сфері господарської діяльності, притягнення до відповідальності за які можливе виключно на підставі скарги потерпілого. При цьому порядок притягнення до кримінальної відповідальності за скаргою потерпілого передбачає, що відповідна кримінальна справа підлягає припиненню у разі, якщо потерпілий знайде спільну мову з обвинуваченим до моменту видалення суду до нарадчої кімнати для винесення вироку.

Довідка "SQ". Верховна Рада (ВР) прийняла відповідний законопроект № 9221, ініційований президентом України, у другому читанні і в цілому як закон 15 листопада. При цьому ВР відмовилася потримати поправку № 95, що передбачає вилучення з Кримінального кодексу статті № 365, за якою 11 жовтня була засуджена екс-прем'єр-міністр Юлія Тимошенко.