В Харькове начал работать единственный в Восточной Украине центр сертификации проектировщиков-строителей

У Харкові почав працювати єдиний у Східній Україні центр професійної сертифікації проектувальників-будівельників. Про це 2 березня повідомила журналістам регіональний координатор Атестаційної архітектурно-будівельної комісії в Харкові (регіональний офіс всеукраїнської комісії) Лариса Зайкіна. За її словами, комісія вже з 2009 р. проводить навчання та сертифікацію інженерів технагляду і має досвід такої роботи, тому сертифікацію будівельників теж доручили цьому органу.

За словами Л.Зайкіної, навчання та сертифікацію інженерів-проектувальників регіональний офіс комісії організовує самостійно. Що стосується архітекторів, то офіс буде тільки приймати заявки, а саме навчання проведуть на базі місцевого відділення Спілки архітекторів України. Фахівцям належить пройти тижневі курси в середньому по 48 годин, після іспиту вони отримають сертифікати. Першу групу фахівців наберуть уже в березні.

Як зазначив перший заступник голови асоціації "Регіональне будівництво" (Харків) Дмитро Кутовий, доцільно ввести таку систему, за якої можна було б скласти іспити екстерном. "Адже є ж така можливість при отриманні, наприклад, водійських прав. Чому архітектори, які впевнені у своїх силах, не можуть отримати сертифікат без навчання?" - зазначив Д.Кутовий.

За словами першого заступника голови Атестаційної архітектурно-будівельної комісії при Мінрегіонбуді Анатолія Беркути, в країні є дуже грамотні фахівці, які побудували не один будинок. Але від ідеї здавати іспити екстерном відмовилися, щоб не було спокуси робити виключення для тих чи інших людей. Тому курс навчання обов'язковий для всіх фахівців проектних організацій, які побажають отримати сертифікат. За його словами, не потрібно сертифікувати всіх працівників архітектурного бюро, достатньо, щоб сертифікат отримали для початку дві людини - головний інженер проекту та головний архітектор. Навчання буде платним.

Довідка "SQ". Кабмін 27 лютого схвалив законопроект, що передбачає скасування ліцензування господарської діяльності підприємств, що займаються будівництвом об'єктів I, II і III категорій складності. Для реалізації скасування ліцензування необхідно внести зміни до законів України "Про архітектурну діяльність" та "Про ліцензування певних видів господарської діяльності". Ліцензування залишається обов'язковим лише для об'єктів ІV і V категорії складності. Концепція нововведення передбачає заміну ліцензування організації сертифікацією її співробітників. Наявність сертифікації співробітників почнуть перевіряти з червня цього року.