28 жовтня - 67-я річниця з дня визволення України від німецько-фашистських загарбників.

Довідка "SQ". День визволення України від фашистських загарбників відзначається щорічно 28 жовтня згідно з указом, підписаним 20 жовтня 2009 р. президентом України. В документі підкреслювалося, що свято "започатковане з метою вшанування героїчного подвигу і жертовності українського народу у Другій світовій війні".

Протягом 1225 днів і ночей (з 1941 до 1944 рр.) Україна перебувала під окупацією фашистської Німеччини, за роки окупації загинуло понад 4 млн. осіб. У роки Великої Вітчизняної війни вся територія України була окупована військами гітлерівської коаліції - німецькими, угорськими, румунськими. До жовтня 1944 р. тут був епіцентр військових дій. У роки війни на території України діяли партизанські загони, найвідоміші з них - партизанські загони під командуванням Ковпака.

Повномасштабна операція зі звільнення України почалася 1943 р., після битви на Курській дузі. 23 серпня 1943 р. був остаточно звільнений Харків, потім були форсування Дніпра, Корсунь-Шевченківська операція, визволення Києва. До кінця жовтня 1944 р. радянські війська вийшли до західного кордону країни.

28 жовтня на Меморіалі Слави в Лісопарку в Харкові відбудеться урочисте покладання квітів, приурочене до цієї дати.