Сьогодні, 27 січня, у світі відзначається Міжнародний день пам'яті жертв голокосту - день визволення радянськими військами в'язнів концтабору Освенцим.

Довідка "SQ". Генеральна асамблея ООН 26 січня 2007 р. прийняла резолюцію, яка засуджує заперечення голокосту євреїв як історичного факту. Голокост (від англ. Holocaust - всеспалення) - систематичне переслідування і винищення у 1933 - 1945 рр. німецькими нацистами і колабораціоністами з інших країн євреїв на підставі нацистської расової теорії. Під час Другої світової війни на окупованих Німеччиною територіях були побудовані концентраційні табори, призначені для вбивства мільйонів людей. На всій окупованій Німеччиною території Європи жертви переслідувалися і відсилалися до концентраційних таборів і таборів знищення, над ними проводилися жорстокі медичні експерименти, що часто призводили до смерті. За різними даними, в роки війни було вбито близько 6 млн. євреїв.

27 січня 1945 р. радянські війська звільнили в'язнів німецьких концтаборів Освенцим комплексу (Аушвіц-Біркенау). За час існування цих таборів, за різними оцінками, в них загинуло від 1,5 до 2,2 млн.осіб.

Міжнародний день пам'яті жертв голокосту відзначається вшосте.