Урочисті збори, присвячені 40-річчю харківського Науково-технічного центру магнетизму технічних об'єктів Національної академії наук України (НАНУ), відбулися 22 червня в Харкові. Під час зборів колектив центру був нагороджений почесною грамотою Кабінету міністрів "за вагомі досягнення у науковому дослідженні явищ магнетизму технічних об'єктів". Грамоту вручив академік НАН України, академік-секретар відділення фізико-технічних проблем енергетики НАНУ Борис Стогній. Ще одна нагорода - відзнака НАН України (за наукові досягнення, вручається тільки членам академії НАНУ) - була вручена директору центру Володимиру Розову. Усього співробітникам центру вручили 14 нагород (у т.ч. від президії НАНУ, три - від облдержадміністрації, одна - від Національного космічного агентства України).

На урочистих зборах були присутні як гості з Києва  (Б. Стогній, академік НАНУ, директор Інституту електродинаміки Олександр Кириленко, представники Національного космічного агентства), так і з Харкова: проректор Науково-технічного університету "ХПІ" Євген Сокіл, заступник голови Харківської облдержадміністрації Вадим Ландсман , екс-віце-губернатор, віце-президент фонду "Ренесанс" Людмила Бєлова, а також співробітники центру.

Довідка "SQ". Науково-технічний центр магнетизму технічних об'єктів заснований 31 березня 1970 р. як Харківське відділення Всесоюзного науково-дослідного інституту електромеханіки для вирішення проблеми створення в СРСР корабельного електрообладнання в "маломагнітному виконанні". У 1992 р. заклад був переданий АН України і перетворений у Відділення магнетизму Інституту електродинаміки АН України, а в 2005 р. - у Науково-технічний центр магнетизму технічних об'єктів НАН України.

Тематика наукових досліджень Центру охоплює широке коло наукових проблем теоретичної електротехніки за науковим напрямом "магнетизм технічних об'єктів", який спрямований на вивчення сукупності магнітних властивостей технічних об'єктів і явищ, пов'язаних із взаємодією технічних об'єктів і зовнішнього середовища за допомогою магнітного поля. Зокрема, це моделювання магнітного поля технічних об'єктів і керування магнітним полем, визначення фізичних параметрів об'єктів за їх магнітним полем, визначення магнітної взаємодії технічних об'єктів і зовнішнього середовища. Експериментальні дослідження забезпечує магнітодинамічний комплекс центру, який має статус національного надбання.

Серед сучасних практичних розробок центру - створення та впровадження на магнітодинамічному комплексі центру промислової технології високоточного визначення магнітних параметрів вітчизняних космічних апаратів, що, зокрема, дозволило забезпечити ефективну роботу магнітної системи управління космічного апарату "EgiptSat-1", який успішно функціонує на навколоземній орбіті з квітня 2007 р. У центрі також розроблена і впроваджена на магістральних трубопроводах України, Росії, Казахстану промислова технологія розмагнічування зварювальних стиків труб великого діаметру, яка забезпечує високу якість електрозварювання при ремонтних роботах. У 2000-2007 рр. впроваджено 18 розмагнічувальних установок.