22 января - День Соборности и Свободы Украины22 січня - День Соборності і Свободи України.

Довідка "SQ". День Соборності і Свободи України відзначається відповідно до указу президента України Віктора Януковича від 30 грудня 2011 р. Указ був підписаний "з метою упорядкування святкування в Україні деяких пам'ятних дат і професійних свят та на підтримку пропозицій громадян та громадських організацій".

Раніше 22 січня відзначався День Соборності України  - у день проголошення в 1919 р. Акту злуки (возз'єднання) Української народної республіки (УНР) і Західно-української народної республіки (ЗУНР). У січні 1918 р. була створена УНР, а на територіях, що входили до складу Австро-Угорської імперії, була утворена ЗУНР. У грудні 1918 р. лідери двох держав у м.Фастов (Київська обл.) підписали попередній договір, а 22 січня 1919 р. цей договір, що увійшов в історію як акт злуки українських земель, був оприлюднений у Києві на Софійській площі.

День Свободи - державне свято, що офіційно існувало в Україні з 2005 по 2011 р. Відзначалося щороку 22 листопада - в день початку "помаранчевої" революції в 2004 р.