21 травня - День науки в Україні, а також День Європи.

Довідка "SQ". День науки в Україні відзначається відповідно до указу президента в третю суботу травня. В Україні діє Національна академія наук України, утворена в листопаді 1918 р. і має в даний час три секції, 14 відділень, близько 170 інститутів та інших наукових установ. В Україні діє 1,4 тис. НДІ, а також 330 вищих навчальних закладів, в яких працюють 7 тис. докторів і 78 тис. кандидатів наук.

У 2003 р. президент України, "враховуючи стратегічний курс України на європейську інтеграцію", підписав указ про встановлення в Україні в третю суботу травня Дня Європи. Україна - єдина в Європі країна, яка не є членом Євросоюзу (ЄС), але офіційно святкує День Європи. З дня підписання указу президента Дні Європи проходили в Дніпропетровську, Донецьку, Києві, Львові, Одесі, в Харкові. У 2011 р. у Харкові пройде низка заходів, присвячених Дню Європи.

День Європи у країнах, що входять до Євросоюзу, відзначається 9 травня. У цей день в 1950 р. була опублікована декларація міністра закордонних справ Франції Роберта Шумана, яка послужила основою для створення Євросоюзу. На Міланському саміті 1985 лідери ЄС вирішили увічнити день проголошення декларації Р.Шумана та постановили щорічно відзначати 9 травня як День Європи.