20 січня - День Автономної Республіки Крим

Довідка "SQ". У цей день у 1991 р. більшість кримчан на загальнокримському референдумі висловилися за відновлення Кримської автономії, що зумовило статус Криму у складі України. Враховуючи волю кримчан, 12 лютого 1991 р. Верховна Рада УРСР прийняла закон "Про відновлення Кримської автономної радянської соціалістичної республіки".

Кримський півострів здавна є слов'янською землею. Найдавнішими мешканцями півострова вважаються кіммерійці, які жили в Північному Причорномор'ї і селилися в Криму. У роки середньовіччя частина Кримського півострова входила до давньоруського Тмутараканського князівства (X-XII ст.). З 1475 до 1774 рр. воно було васалом  Османської імперії. У 1783 р. Крим увійшов до складу Росії. У 1784 р. була утворена Таврійська область, до складу якої увійшли Кримський півострів, Тамань і землі на північ від Перекопу до Дніпропетровського намісництва. У 1796 р. її територія ввійшла до складу Новоросійської губернії. В кінці XVIII ст. Крим став інтенсивно заселятися вихідцями з центральних районів Росії.

18 жовтня 1921 р. була утворена Кримська АРСР. У 1944 р. з Криму були виселені кримські татари і представники інших неслов'янських народів. Після закінчення війни сюди почалося переселення населення з територій СРСР, яке сильно постраждало під час війни. У червні 1945 р. Кримська АРСР була перетворена в Кримську область. У 1954 р. Кримська область зі складу РСФСР була передана до складу Української РСР.

1991 р. Кримська область була перетворена на Автономну Республіку Крим, яка входить до складу нинішньої України. АР Крим займає територію колишньої Кримської області Української РСР. У Криму діють Рада міністрів і Верховна Рада Автономної республіки Крим. Є свої прапор, герб і гімн. Адміністративний центр - місто Сімферополь. За даними останнього Всеукраїнського перепису населення, на території АРК проживають представники понад 125 національностей і народностей. Загальна чисельність населення АР Крим становила 2,034 млн. осіб. (1274,3 тис. осіб міського та 759,4 тис.осіб сільського).