Урочисте засідання Ради Північно-Східного наукового центру (ПСНЦ) НАНУ і МОН, присвячене 40-річчю заснування мережі регіональних академічних наукових центрів України, відбулося 17 червня в Будинку вчених у Харкові.

У засіданні взяли участь голова ПСНЦ, академік НАН України Володимир Семиноженко, начальник Головного управління освіти і науки Харківської облдержадміністрації Роман Шаповал, директор Департаменту освіти Харківської міськради Ольга Деменко, голова Ради ректорів Харківського вузівського центру Віль Бакіров, керівники та провідні співробітники академічних наукових установ Харкова, молоді вчені.

Як зазначив В. Семиноженко, Північно-Східний науковий центр став єдиною територіальною структурою, здатною здійснювати міжгалузеву координацію робіт, пов'язаних з підготовкою та реалізацією комплексних науково-технічних, соціально-економічних, екологічних та інших програм розвитку регіону. "22 червня планується затвердити комплексну державну програму розвитку біотехнологій в Україну на 5 років. Її фінансування передбачається в обсязі 2,5-3 млрд.грн. В рамках цієї програми зможуть розвиватися і наукові установи, що входять до ПСНЦ", - повідомив академік.

Як зазначив начальник лабораторії НТК "Інститут монокристалів" Валентин Чебанов, своєю діяльністю науковий центр доводить, що академічна наука не повинна функціонувати тільки у вузьких рамках відповідних відділень.

Довідка "SQ". Харківський науковий центр був створений в травні 1971 р. відповідно до Постанови ЦК КПУ і Ради Міністрів СРСР як науковий центр Академії наук УРСР. У січні 1981 р. Харківський науковий центр був перейменований в Північно-Східний науковий центр. Першим головою ПСНЦ став академік НАН України Олександр Усіков. Керований ним Інститут радіофізики та електроніки був визначений як базова організація для ПСНЦ. А. Усіков очолював центр до 1978 р., коли на цій посаді його змінив видатний математик, академік Олексій Погорєлов. З 1981 по 1986 р. Центром керував академік НАН України Віктор Шестопалов, а після нього, до 1992 р., головою Центру був директор Харківського фізико-технічного інституту Віктор Зеленський. З 1992 р. Північно-Східний науковий центр працює під керівництвом академіка НАН України Володимира Семиноженка.

У складі центру діють такі наукові секції: медико-біологічна; енергетики та енергозбереження; машинознавства; філософсько-культурологічна; фізики; метрології; соціальних проблем регіону; проблем економічного розвитку регіону; правових проблем; хімії та хімічної технології; теоретичних основ модернізації загальної та професійної освіти ; історії науки і техніки. Одна з останніх наукових робіт ПСНЦ - "Розробка та впровадження автоматизованої системи обліку електроенергії з контролем показників її якості в Об'єднаній енергетичній системі України". Ця робота була висунута Північно-Східним науковим центром на здобуття Державної премії України в галузі науки і техніки 2011 р.

У травні 2011 р. Радою ПСНЦ було прийняте рішення про створення при центрі Харківської обласної ради молодих вчених і фахівців.