19 лютого - Всесвітній день захисту морських ссавців, або День китів.

Довідка "SQ". Всесвітній день захисту морських ссавців вважається днем захисту не лише китів, але і всіх морських ссавців та інших живих істот морів та океанів. Відзначається цей день з 1986 р., коли після 200 років винищення Міжнародна китова комісія ввела заборону на китовий промисел. Він діє й донині і означає, що по всьому світу полювання на великих китів, а також торгівля китовим м'ясом заборонена.

Щорічно в цей день різноманітні природоохоронні групи проводять акції на захист китів та інших морських ссавців. Часто екологи об'єднуються і присвячують цей день захисту одного унікального виду, якому загрожує смертельна небезпека.

За даними вчених, морські ссавці - китоподібні і ластоногі - жили на Землі задовго до появи людей. Знахідки палеонтологів підтверджують існування китів і тюленів 26 млн. років тому в кайнозойський період. У процесі еволюції видовий склад морських ссавців зазнав істотних змін. До теперішнього часу на нашій планеті збереглися 119 видів морських ссавців, які об'єднані в два ряди - китоподібних і ластоногих. Останній - менш численний і включає 32 види.

Морські ссавці об'єднують тварин різних по довжині і масі тіла. Тут можна зустріти дрібних тюленів і дельфінів, вага яких не перевищує 50 кг, і великих особин, наприклад, синього кита, вага якого може досягати 160 т. Кити, дельфіни і тюлені - досить своєрідна група морських тварин, які добре адаптувалися до зовнішнього середовища. Вони пристосувалися до проживання в різних кліматичних зонах - арктичної й антарктичної, бореальної та навіть субтропічної. Їх можна зустріти поодинці, невеликими розрізненими групами і великими стадами.