18 березня - День працівників житлово-комунального господарства і побутового обслуговування населення, а також Міжнародний день планетаріїв.

Довідка "SQ". День працівників житлово-комунального господарства і побутового обслуговування населення встановлений згідно з указом президента України (№ 46/94 від 15 лютого 1994 р.).Відзначається в третю неділю березня.

День планетаріїв вперше був проведений в Італії в 1990 р. з ініціативи Асоціації італійських планетаріїв. Статус міжнародного День планетаріїв отримав в 1994 р., коли його підтримали французькі "храми астрономії". Через рік це свято стало відзначатися ще в шести країнах Європи: Бельгії, Польщі, Росії, Словаччині, Україні та Чехії. Цей день проводиться для знайомства громадськості з діяльністю планетаріїв, а також для пропаганди астрономічних знань. Дата святкування випадає на неділю, найближчу до дня весняного рівнодення (20-21 березня). Відповідно у 2012 р. цей день припадає на 18 березня.

Харківський планетарій створений в 1957 р. і носить ім'я першого космонавта Юрія Гагаріна. У Харківському планетарії діє апарат "Планетарій", що дозволяє бачити картину зоряного неба. На куполі зоряного залу можна побачити зірки північної та південної півкуль Землі. Спеціальні проектори створюють ефекти сходу або заходу Сонця, полярного сяйва, зорепаду, панорами міста Харкова або усіяний кратерами місячний ландшафт. Відеопроектор демонструє фотографії об'єктів космосу в русі. У планетарії проводяться науково-популярні лекції (програми), які присвячені об'єктам Всесвіту і розраховані на глядачів будь-якого віку.