15 квітня - День працівників кримінального розшуку України.

Довідка "SQ". 15 квітня органи кримінального розшуку Україні відзначають день народження. 15 квітня 1919 р. декретом Раднаркому України "Про організацію судово-карного розшуку" було створено відділення судово-кримінального розшуку і закріплена його правова база. Обов'язки розшуку полягали в проведенні підготовчої до попереднього слідства діяльності органів звинувачення.

У перші роки кримінальний розшук підпорядковувався Народному комісаріату юстиції і складався з судово-карного розшуку і судово-кримінальної міліції; судово-кримінальний розшук відповідав за безпосередньо оперативно-розшукову діяльність, а міліція займалася дізнанням. У лютому 1920 р. кримінальний розшук перейшов у відомство НКВД, тоді і відбулося його об'єднання із загальною міліцією.

Починаючи з 2001 р., центральний орган служби карного розшуку називається Департаментом карного розшуку МВС України, основними завданнями якого є попередження, припинення і розкриття всіх видів кримінальних злочинів, а також розшук злочинців, що сховалися.

У 2009 р. кримінальний розшук України відзначив 90-річчя. До ювілею біля будівлі Міністерства внутрішніх справ України на вул. Богомольця в Києві була відкрита скульптурна композиція "Місце зустрічі змінити не можна". Тепер під будівлею МВС стоїть бронзовий пам'ятник знаменитим кіносищикам Глібу Жеглову та Володимиру Шарапову.