Сегодня - День св. Валентина, а также День компьютерщика14 лютого - День св.Валентина, або День закоханих, а також День комп'ютерника.

Довідка "SQ". День святого Валентина, або День закоханих, відзначається в багатьох країнах. Св.Валентин - християнський єпископ, який жив у III ст. в італійському місті Терні. Цей єпископ протегував закоханим, вінчав римських легіонерів, яким імператор Юлій Клавдій II не дозволяв одружуватися. За це імператор посадив його у в'язницю, і єпископ був страчений. Згодом Валентин був канонізований католицькою церквою. У 496 р. римський папа Геласіус оголосив 14 лютого Днем святого Валентина. У православній церкві до свята закоханих ставляться як до неуцерковленого і висловлюють жаль, що День св. Валентина часто використовується для виправдання незаконних, з точки зору церкви, любовних зв'язків.

Згідно легенди, у в'язниці єпископ Валентин закохався у сліпу дочку наглядача і зцілив її. Перед стратою єпископ залишив їй прощальну записку з підписом "Твій Валентин". Так, за однією з версій, з'явилися листівки-"валентинки" і саме свято. За іншою версією, "валентинки" винайшов герцог Чарльз Орлеанський, який, борючись у в'язниці з нудьгою, складав любовні послання своїй дружині. "Валентинки" з'явилися в XV ст. До XVI-го століття "валентинки" набули великої популярності.

У цей день закохані всього світу на знак любові один до одного дарують "валентинки" (листівки у вигляді серця з ніжними визнаннями) і подарунки. Багато хто відправляє "валентинки" електронною поштою. Багато "валентинок" анонімні, написані справа наліво або лівою рукою, щоб надати написаному загадковість. Япoнці пеpеробили 14 лютого в cвoєрідне "8 березня для чоловіків", кoли пoдаpунки отримують в основному представники сильної статі. В Україні в цей день проводяться концерти, конкурси краси, закохані обмінюються "валентинками" і подарунками.

Також 14 лютого - День комп'ютерника. Саме в цей день в 1946 р. був запущений перший працюючий на практичних завданнях електронний комп'ютер - ENIAC. Саме від ENIAC сучасні комп'ютери успадкували двійкову систему числення.