15 січня - день народження Вікіпедії.

Довідка "SQ". Вікіпедія (англ. Wikipedia) - універсальна енциклопедія, що вільно розповсюджується у всесвітній мережі Інтернет. Статті енциклопедії створюються на багатьох мовах світу колективною працею добровільних авторів. За обсягом відомостей і тематичним охопленням Вікіпедія вважається найповнішою енциклопедією, що коли-небудь створювалася в історії людства. Кожен користувач інтернету може зайти на сайт Вікіпедії, знайти і прочитати будь-яку статтю. При виявленні помилок або браку інформації можна, натиснувши кнопку "редагувати", виправити ці помилки, додати нову інформацію або, написавши нову статтю, внести її на сайт. Так зазвичай поповнюються розділи, з'являються нові статті, розвивається енциклопедія.

Прародителем Вікіпедії прийнято вважати Нупедію (Nupedia) - проект енциклопедії англійською мовою, який реалізує принципи свободи інформації. Статті Нупедії писали учені і люди з академічного середовища, а засновниками були Ларрі Сенгер (Larry Sanger) і Джиммі Вейлз (Jimmy Wales). Щоб прискорити поповнення енциклопедії, 15 січня 2001 р. Вейлз і Сенгер відкрили сайт "Вікіпедія". З того часу брати участь у редагуванні енциклопедії може будь-який користувач Всесвітньої мережі.

Вікіпедія отримала свою назву від використовуваної для її реалізації технології "вікі". У перекладі з гавайської мови "вікі" означає "швидко".

У травні 2001 р. були запущені мовні розділи Вікіпедії: російська, німецька, шведська, французька, італійська, іспанська, португальська, есперанто, каталанська, іврит, японська, а трохи пізніше - арабська та угорська. Зараз у Вікіпедії нараховується більше 260 мовних розділів.