Сьогодні, 6 січня, - Різдвяний святвечір, 7 січня - Різдво Христове.

Довідка "SQ". Вечір 6 січня - Різдвяний святвечір, переддень Різдва Христового. У народі його також називають "коляда". Святвечір - заключний день Різдвяного посту. Традиційно в цей день в їжу можна було вживати лише так зване сочиво - розмочені зерна пшениці з медом і фруктами. Ця традиція і дала назву святу.

У Різдвяний святвечір до "вечірньої зірки" нічого не їли і не сідали за стіл. З появою ж на небі першого вогника, який сповістив колись волхвам про народження Спасителя, можна починати святкувати.

За традицією кожен член родини в цей вечір повинен бути вдома, причому не можна спізнюватись до святкового столу, бо будеш увесь рік блукати. Під час вечері не можна виходити з-за столу та голосно розмовляти.

У переддень Різдва в старовину обов'язково клали на стіл пучок свіжого сіна - на згадку про ясла, у які поклали новонародженого Ісуса. Стіл накривали білою скатертиною і розставляли на ньому дванадцять страв - за кількістю апостолів - і всі страви були пісними. Найголовнішим стравою на столі цього вечора є кутя. Протягом 12 днів, у які тривають святки, аж до Водохреща, кутя повинна стояти на найпочеснішому місці в будинку. Після закінчення вечері діти несли вечерю своїм хрещеним, дорослі готувалися до вечірньої церковної служби, а молодь йшла колядувати.

Після закінчення церковної служби 7 січня сім'я знову збирається на святковий обід, який уже не є пісним. Після обіду прийнято ходити в гості. Одружені діти, як правило, йдуть до своїх батьків.

7 січня в невеликому містечку Віфлеємі народилося у світ Богонемовля, Син Божий. Ісус Христос народився надприродним чином від Діви Марії, Богородиці. У нього навіть не було колиски, як у всіх дітей, не було і притулку - Він народився за містом, в печері, і був покладений у ясла, куди кладуть корм для тварин.

Першими гостями божественного немовляти були пастухи, яким ангел сповістив про Різдво Христове: "Я благовіщу вам велику радість, яка буде всім людям, бо нині народився вам у місті Давидовому Спаситель, Який є Христос Господь! І ось вам знак: ви знайдете Дитину сповиту, що лежить у яслах" (Лк 2,10-12).

Пастухи першими поспішили поклонитися новонародженому Спасителеві. У цей час з дарами Царю Світу йшли волхви (древні мудреці) зі сходу. Вони чекали, що незабаром на землю повинен прийти великий Цар Світу, а чудова зірка вказала їм шлях до Єрусалиму.

Волхви принесли Немовляті дари: золото, ладан і смирну. Ці дари мали глибокий зміст: золото принесли як Царю у вигляді данини, ладан як Богу, а смирну як людині, яка повинна померти (смирною у ті часи помазували вмерлих).

Різдво Христове завершує сорокаденний Різдвяний піст (свята Чотиридесятниця). Після Різдва настають святки - святі дні, або 12 днів, протягом яких відзначається свято.