6 липня - Всесвітній день поцілунків.

Довідка "SQ". Всесвітній день поцілунків вперше відзначався у Великобританії, а 20 років тому він був затверджений ООН. У багатьох містах цього дня проходять різні конкурси поцілунків.

Вважається, що початок розвитку поцілунку був покладений приблизно в 3000 р. до н. е., коли люди, поклоняючись богам, посилали їм поцілунки. У Стародавньому Римі на знак вітання цілували не тільки друзів і членів сім'ї, але і торговців і просто перехожих. У середні століття виконання привітального поцілунку залежало не тільки від стосунків, що існували між людьми, але і від класової приналежності. Чим нижче статус людини, тим далі від обличчя він запам'ятовує поцілунок. Рівних цілували в губи, людей трохи вище рангом - у руку, людей ще більш високого стану - в коліно, а тим, для кого "ти всього лише порох" (в першу чергу, духовенство), треба було цілувати ноги або навіть землю біля їх ніг.

Американець А. Вольфрам з Міннесоти 15 вересня 1990 р. під час фестивалю, що відбувався в його штаті, за 8 год поцілував 8001 осіб. Так, він цілував людину кожні 3,6 сек.

Перший поцілунок на екрані був продемонстрований в 1896 р. Поцілувались Мей Ірвін і Джон С. Райе в 30-секундному ролику Томаса Едісона "Поцілунок". Найбільш насичений поцілунками фільм - "Дон Жуан" (1926 р., компанія "Уорнер Бразерс"): у ньому знятий 191 поцілунок. Найдовший поцілунок в історії кіно - поцілунок Реджіс Тумі і Джейн Ваймен, він триває 185 сек. (Фільм "You're in the Army Now" - "Ти зараз в армії", 1940 р.) Цей поцілунок займає 4% часу фільму.