3 березня - Всесвітній день письменника.

Довідка "SQ". Всесвітній день письменника відзначається за рішенням 48-го конгресу Міжнародного ПЕН-клубу, що відбулося 12-18 січня 1986 р.

Пен-клуб (PEN International) - це міжнародне об'єднання письменників. Назва складається з перших літер англійських слів Poets (поети), Playwrights (драматурги), Essayists (есеїсти, нарисовці), Editors (редактори) і Novelists (романісти). Метою організації є сприяння творчій співпраці письменників усього світу. Заснований Дж.Голсуорсі 1921 р., правління знаходиться в Лондоні.

Членом Пен-клубу може стати будь-який літератор. Усі члени зобов'язуються дотримуватися статуту Пен-клубу, перше положення якого говорить: "Національна за своїм походженням література не знає кордонів". Члени клубу зобов'язані сприяти повсюдному утвердженню свободи творчості. Пен-клуб усіляко заохочує практику художнього перекладу й постійно стурбований долями письменників, що знаходяться в тюремному ув'язненні, що зазнають матеріальну потребу або замовчуваних репресивними режимами. Існує 80 національних центрів Пен-клубу у 60 країнах, що працюють за власними програмами. Раз на рік центри посилають своїх представників на міжнародний конгрес Пен-клубу. Конгреси проводяться по черзі в Європі, Азії, Африці та Америці.