В Харькове открыли памятник, посвященный борьбе со СПИДомПам'ятник під назвою "Живи" відкрився 30 листопада на території Харківського обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом (вул. Боротьби, 6). Відкриття приурочене до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом, який відзначається 1 грудня. Про це 30 листопада в прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" повідомив Сергій Дмитрієв - директор Харківського обласного відділення (ХОО) Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ.

За його словами, пам'ятник виконаний у вигляді кованого ліхтаря і на ньому висять червоні стрічки - символ толерантного ставлення до ВІЛ-інфікованих. Висота пам'ятника - близько 2 м. "Спільно з головлікарем обласного центру СНІДу ми оголошували серед молодих архітекторів конкурс на ескіз цього пам'ятника. Нам прийшло до десяти робіт. І колегією був обраний ескіз пам'ятник у вигляді ліхтаря", - зазначив Дмитрієв.

Також він розповів, що їх організація завтра, 1 грудня, організовує в харківській виправній колонії № 18 концерт, присвячений Всесвітньому дню боротьби зі СНІДом. "У цій колонії, на жаль, багато ув'язнених, які інфіковані", - зазначив Дмитрієв. Післязавтра, за його словами, концерт пройде у Качанівській колонії № 54. "У двох колоніях ми вже провели подібні концерти. Залишилося ще сім. Перед в'язнями будуть виступати студенти з інституту мистецтв, інституту культури, творчі колективи", - зазначив Дмитрієв.

Він також підкреслив, що за два місяці ХОО Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ, протестує на ВІЛ близько 3 тис. ув'язнених. А протягом півтора років організація планує протестувати на наявність ВІЛ-інфекції близько 7 тис. ув'язнених в дев'яти колоніях.

Крім того, 3 грудня облорганізація встановить біля Харківської державної академії фізичної культури тест-лабораторії, де всі охочі зможуть пройти тест на ВІЛ і протягом п'яти хвилин дізнатися результат.

Довідка "SQ". Всесвітній день боротьби зі СНІДом відзначається щорічно 1 грудня. Цей день служить нагадуванням про необхідність зупинити глобальне поширення епідемії ВІЛ/СНІДу. Вперше проголошений Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ) в 1988 р.

За даними Українського центру профілактики і боротьби зі СНІДом Міністерства охорони здоров'я України, з 1987 до 2012 р. у країні офіційно зареєстровано понад 200 тис. випадків ВІЛ-інфекції серед населення, в тому числі 46 тис. випадків захворювання на СНІД та 25 тис. випадків смерті від захворювань, ним зумовлених. Щодня від СНІДу в Україні помирає в середньому 7 осіб. Незважаючи на те, що ООН зафіксувала цього року спад інфікування ВІЛ у світі, ВООЗ не спостерігає ознак спаду епідемії ВІЛ-інфекції в Україні.

За січень-вересень 2012 р. у Харківській області виявлено 424 нових випадки захворювання на ВІЛ-інфекцією, у 2010 р. - 527 ВІЛ-інфікованих, а у 2011 р. - 565. При цьому серед ВІЛ-інфікованих у 2010 р. виявили 126 осіб, хворих на СНІД, а у 2011 р. - 274 хворих. У Харківській області найбільш поширеним шляхом інфікування є парентеральний (через введення наркотиків) - 46,7% захворілих (266 осіб) проти 36,1% у 2010 р. (189 осіб). Статевим шляхом інфіковані 33,2% (189 осіб) усіх зареєстрованих проти 40,3% у 2010 р. (214 осіб).