"Убивство безпритульних тварин - це не вирішення проблеми. Не швидкий, на жаль, спосіб, але єдино правильний - це стерилізація та повернення тварин на попереднє місце проживання. Всі зоозахисні організації рекомендують саме його", - заявила 29 листопада в прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" керівник міжнародної організації захисту тварин "ITV Grenzenlos" (Німеччина) Хельга Кеоніг. Представники цієї організації відвідали Харків на запрошення віце-президента Асоціації зоозахисних організацій України, директора Харківської благодійної організації захисту тварин "Центр усиновлення тварин" Олени Ратникової-фон Зассе.

Як зазначила Х.Кеонінг, її організація дуже стурбована тією інформацією, яка доходить до них з Україною, особливо про випадки вбивства бездомних тварин, значно почастішали напередодні Євро-2012. "Я б хотіла звернути увагу, що футбольний чемпіонат проходитиме і в Польщі, у них теж є безпритульні тварини. Але вони нічого поганого їм не роблять. Навіщо організована ця кампанія із убивства в Україні?" - заявила німецька зоозахисниця. "Я знайома з соціологічними опитуваннями в Україні і знаю, що близько 85% людей на деякий час цілком можуть змиритися з тим, що бездомні тварини будуть перебувати на вулиці, щоб зменшити їх чисельність за допомогою стерилізації та повернення на місце відлову. Люди цілком можуть чекати , вони люблять тварин і не хочуть, щоб їх убивали", - додала вона.

"Європа буквально кипить, люди тільки й говорять про жахи з безпритульними тваринами, які мають місце в Україні, зокрема в Харкові", - заявила О.Ратникова-фон Зассе. "Харків відрізняється тим, що тут у 2007 р. була прийнята міська програма, яка передбачала масову стерилізацію безпритульних тварин і зниження таким чином їх чисельності. Однак про це міська влада давним-давно забула. Сьогодні ми маємо масові вбивства безпритульних тварин", - підкреслила вона. За її словами, за чотири роки в Харкові було виловлено 10 тис. безпритульних тварин. "На наше запитання, що ж потім з ними трапляється, ми не отримали відповіді у жодного з виконавців цієї міської програми", - заявила зоозащітніца.

"Я вважаю, що питання безпритульних тварин ми можемо вирішити тільки за підтримки мешкнаців і організацій цивілізованої Європи. Самим нам зробити це поки що дуже складно. Політичної волі для цього немає", - додала О.Ратнікова-фон Зассе.

Член правління "ITV Grenzenlos" Ерхард Рейз повідомив, що в рамках візиту до Харкова німецькі зоозахисники відвідали КП "Центр поводження з тваринами". "Його співробітники розповіли нам, чим вони займаються. Ми намагалися пояснити, як потрібно вирішувати це питання, вони попросили нас підтвердити це якимись документами", - заявив зоозахисники.

Довідка "SQ". Харківська міськрада 3 жовтня 2007 р. затвердила Програму поводження з домашніми тваринами та регулювання їх чисельності в Харкові на 2007-2012 рр., згідно з якою регулювання чисельності бездоглядних тварин у місті має здійснюватися гуманними методами, які передбачають відлов, стерилізацію, вакцинацію, перетримування тварин та ін. У рамках створення центру з утримання тварин з міськбюджету виділено 3,5 млн.грн., 1,7 млн.грн. - на капітальний ремонт об'єктів на пр.Гагаріна, 358 і пр.Гагаріна, 360.

За даними міськради, притулок для бездомних тварин на пр. Гагаріна, 358 буде побудований у квітні 2012 р. Притулок буде складатися з двох зон: зони карантину та зони чистого притулку. Через зону карантину можна буде пропустити близько 1,5 тисяч собак на місяць. Зона чистого притулку буде розрахована на 100 собак. Усього весь комплекс буде займати близько 2 гектарів.

Також планує побудувати притулок для бездомних тварин Міжнародний благодійний фонд "Фонд Олександра Фельдмана". Притулок буде створений на території покинутого в 90-і роки дитячого табору "Сонячна галявина" (в районі с. Черкаська Лозова Дергачівського р-ну).