Головна причина, через яку матері відмовляються від своїх новонароджених дітей - відсутність житлових умов. Про це 30 травня у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" заявила заступник директора Харківського обласного центру соціальних служб у справах дітей, сім'ї та молоді Поліна Тимошенко. За її словами, насамперед з цією проблемою стикаються жінки-вихованці сирітських притулків. "Для вагітних жінок, які опинилися в скрутному становищі і хочуть відмовитися від своїх дітей, при медичних установах Харківської області було створено 50 консультативних центрів. Там працюють кваліфіковані психологи, які допомагають тим жінкам, які зіткнулися з різного роду особистими проблемами, проблемами в сім'ї і труднощами емоційного характеру. Також ми вирішуємо і житлові проблеми - для таких жінок передбачена матеріальна допомога від держави, у тому числі поліпшення житлових умов",- відзначила П.Тимошенко.

За її словами, протягом 2010 р. до центрів звернулися 63 жінки, які спочатку мали намір зробити аборт, потім - народити дитину і відмовитися від неї. "Після консультацій і роботи психологів 38 жінок вирішили народити і не кидати дітей", - заявила директор центру.

П.Тимошенко розповіла, що в червні 2008 р. у Люботині було відкрито Харківський обласний центр матері і дитини. "За три роки існування там побував 101 особа - 49 жінок і 52 дитини, серед них були 22 вагітні жінки, які хотіли зробити аборт або відмовитися від дитини. Усім цим жінкам було надано більше 5 тис. різноманітних консультацій. Двох ми навіть видали заміж, деяким відновили житло, іншим придбали", - підкреслила П.Тимошенко. Вона також зазначила, що центр розрахований на одночасне перебування 10 жінок і 10 дітей. "Це дуже мало для Харківської області", - відзначила П.Тимошенко.