Щомісяця в Харківській області в середньому робиться 666 абортів. Про це 30 травня у прес-центрі інформагентства "SQ" заявила директор благодійного фонду "Харківський центр допомоги вагітним" Олена Батіна, посилаючись на офіційні дані Харківського обласного інформаційно-аналітичного центру медичної статистики. За її словами, за перші три місяці 2011 р., у Харківській області було зроблено близько 2 тис. абортів на 6 тис. 339 пологів. "Якщо Україна буде продовжувати такими темпами, то, за прогнозами фахівців, до 2025 р. населення країни скоротиться ще на 12 млн. осіб", - підкреслила О.Батіна. Вона зазначила, що на сьогодні в Харківському регіоні смертність перевищує народжуваність на 15 тис. 318 осіб на рік.

О.Батіна підкреслила, що молоді не прищеплюються сімейні цінності та правильне ставлення до материнства і відповідальності за своїх дітей. "З реклами, фільмів молодь вчиться чуттєвості, але не приймає такого поняття, як жертовна любов, але ж батьківська і материнська любов є жертовною. Сьогодні аборт сприймається як свобода вибору, у нас практично немає сімей, які б не торкнувся аборт. Але на ділі аборт - це не свобода, а відсутність відповідальності", - заявила вона.

О.Батіна зазначила, що важливо донести до суспільства розуміння того, що людина живе і є особистістю з моменту зачаття. "Ненароджена дитина слабка - вона не може себе захистити і подбати про себе, але ж це не значить, що вона вибирає смерть. Гуманність суспільства визначається насамперед його ставленням до найслабкіших його членів", - відзначила О.Батіна.

За її словами, офіційна статистика свідчить про те, що кількість абортів за останні кілька років скоротилося. "Але ці дані надані державним медичними установами, тоді як у Харкові багато приватних медцентрів, а вони не зобов'язані надавати статистику. У нашому місті видано близько 1 тис. ліцензій на гінекологічну діяльність, і неможливо сказати, скільки роблять абортів", - заявила О.Батіна.

Як розповів журналістам головний лікар Харківського обласного центру планування сім'ї та репродукції людини Валерій Резніков, за останні п'ять років кількість абортів у регіоні скоротилася більш, ніж у три рази. Він зазначив, що популяризація засобів контрацепції сприяють скороченню небажаних вагітностей і, як наслідок, абортів. Окрім того, в Харківській області, крім державних лікарень, тільки п'ять приватних медичних центрів мають ліцензію на проведення абортів. "Є медична діяльність інвазивна і неінвазивна. І тисяча ліцензій видана на неінвазивну гінекологічну діяльність, тобто вони не мають права проводити втручання в організм людини. Ті ж центри, які роблять аборти, звітують про свою діяльність, ненадання інформації загрожує їм позбавленням ліцензії", - підкреслив В.Резніков.