У Харківській області реалізується проект Всеукраїнської коаліції громадських організацій з протидії торгівлі людьми. Його виконавці - громадська організація "Жіноча громада" у партнерстві з Департаментом у справах сім'ї, молоді та спорту Харківської облдержадміністрації та за підтримки представництва Міжнародної організації з міграції в Україні. Як повідомила 30 січня в прес-центрі інформагенства "STATUS QUO" голова ХМОГО "Жіноча громада" Ольга Білецька, результатом реалізації проекту має стати обласна соціальна програма з протидії торгівлі людьми та виділення фінансування на її виконання з місцевих бюджетів.

Головний спеціаліст обласного Департаменту у справах сім'ї, молоді та спорту Наталія Сухорукова зазначила, що таку програму планується прийняти у 2014 р. Протягом 2013 р. її буде обговорювати робоча група у складі представників усіх структурних підрозділів, на які покладено завдання протидіяти рабству. У межах майбутньої обласної програми в першу чергу буде проводитися інформаційна та роз'яснювальна робота серед громадян (планується розвішувати плакати і роздавати листівки в різних установах). За словами Сухорукової, до групи ризику людей, які можуть стати жертвами торгівлі людьми, належать: студенти, випускники-сироти інтернатів та ПТУ, громадяни працездатного віку, клієнти шлюбних і модельних агентств. "Теоретично це може бути будь-яка людина будь-якого віку", - резюмувала вона. Другим напрямком програми стане навчання фахівців (держслужбовців, вчителів, проректорів вузів, фахівців з виховної роботи і так далі), які і будуть вести інформаційно-просвітницьку роботу.

Як повідомила Білецька, реалізований на Харківщині проект коаліції громадських організацій також передбачає підвищення рівня обізнаності місцевих держслужбовців і депутатів у питанні ефективної політики, спрямованої на протидію торгівлі людьми. "На жаль, Україна залишається країною поставки, транзиту і стає країною призначення для торгівлі людьми. За оцінками представництва Міжнародної організації з міграції, з 1991 р. більше 120 тис. українських громадян постраждали від різних форм сучасного рабства", - зазначила Білецька.

Як повідомив старший оперуповноважений з особливо важливих справ Управління карного розшуку МВС України в Харківській області Олег Гринь, за 2012 р. правоохоронці регіону виявили 4 канали вивозу громадян України з метою сексуальної експлуатації. У відношенні громадян, які займаються злочинною діяльністю, було порушено 21 кримінальну справу, 20 жінок і 1 чоловік вважаються потерпілими. Більшість з підозрюваних заарештовані, справи направляються до судів. Випадків потрапляння харків'ян у трудове рабство за кордоном міліція в останні роки не виявляла. Гринь припустив, що такі випадки є, але постраждалі не звертаються до правоохоронців: "Можливо, це пояснюється незнанням того, що за це передбачена кримінальна відповідальність, або ж люди не розуміють, що вони потерпілі".

Довідка "SQ". Проект Всеукраїнської коаліції громадських організацій з протидії торгівлі людьми стартував 21 грудня 2012 р. Його фінансує Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та Королівство Данії.

У 2011 р. в Україні був прийнятий комплексний закон "Про протидію торгівлі людьми", у 2012 р. - Державна цільова програма з протидії торгівлі людьми до 2015 р.