Територію військового арсеналу в Лозовій повністю очистять від боєприпасів у 2013 р. Про це 29 листопада заявив журналістам начальник Головного управління з питань надзвичайних ситуацій Харківської облдержадміністрації Володимир Росоха.

Він зазначив, що цього року співробітники МНС очистили територію в 110 га, було знищено 6 тис. 429 т боєприпасів, на утилізацію витрачено 18,5 млн.грн. Роботи на арсеналі цього року триватимуть до 20 грудня.

"Це дуже кропітка робота - кожен сантиметр землі сапери промацують вручну, снаряди можуть перебувати на глибині як півметра, так і півтора. Але головне те, що ліквідована реальна загроза для мешканців Лозівського району, знята соціальна напруга", - заявив В.Россоха.

За його словами, у 2012 р. планується очистити 100 га технічної території, на ці цілі планується виділити 24 млн. грн.

Довідка "SQ". На 61-му арсеналі (м.Лозова, Харківська обл.) Південного оперативного командування Сухопутних військ Збройних Сил України в серпні 2008 р. сталася пожежа. На території військової частини почали вибухати боєприпаси. На складах арсеналу їх зберігалося близько 95 тис.т (площа арсеналу - 494 га). Частина з них вибухнула або була розкидана по території арсеналу (за оцінкою Міноборони - розкидано близько 41 тис.т), частина (8,4 тис.т) не постраждала від вибухів і залишилася на складах. Територію арсеналу з розкиданими після вибухів боєприпасами планується розмінувати. Боєприпаси, які не постраждали від вибухів, вивозять на інші склади або утилізують. Після того як вивезуть усі боєприпаси, арсенал розформують.