Спорный кодекс и новые советыМинулого тижня Податковий кодекс став темою номер один, затьмаривши установчі сесії свіжоспечених місцевих рад, присяги нових мерів та інші церемоніальні заходи. У понеділок, 22 листопада, харківські підприємці провели черговий мітинг проти Податкового кодексу. Акція була не дуже численною - протестувати вийшло всього близько 1000 осіб. Щоправда, за інформацією обласної профспілки підприємців, 500 харків'ян вирушили до Києва для участі в акції протесту проти Податкового кодексу в Адміністрації президента України.

У четвер, 25 листопада, був оголошений страйк на харківських ринках. Однак її підтримали не всі: за інформацією "SQ", частково працювали "Барабашово" і ринок біля станції метро "Маршала Жукова". У цей же день на площі Свободи зібралося близько п'яти тисяч підприємців. Учасники акції тримали прапори профспілок підприємців і таксистів, Харківського клубу підприємців, а також плакати з гаслами: "Імпічмент брехунові", "Податковий кодекс - убивця малого бізнесу", "Антинародним реформам - ні, Податковому кодексу - ні!". Учасники акції скандували "Ганьба!", "Уряд у відставку, його рішення на звалище!", "Ні Податковому кодексу!".

Міська влада спробувала було урезонити протестуючих силами будівельників і міліції, яка посилалася на розташовану на площі будівельну техніку і той факт, що знаходитися поряд з нею не можна за правилами техніки безпеки. Але ця спроба успіхом не увінчалася, і будівельна техніка за годину після початку мітингу була прибрана. Організатори акції роздавали всім охочим звернення до президента України Віктора Януковича: до бланку звернення кожен міг вписати свої ім'я і прізвище та відправити її рекомендованим листом до Адміністрації президента.

Харківські підприємці були активні так, як не була активна вся харківська опозиція разом узята, мабуть, з часів "Помаранчевої революції". Однак головні події розгорталися в Києві. А в столиці (там, до речі, від початку акції побувало три тисячі протестуючих харків'ян) наметове містечко підприємців вшанував своєю присутністю сам президент. Сталося ця знаменна подія у суботу, 27 листопада. Янукович заявив, що цей кодекс "прийнятий бюрократією, не змінюється незважаючи на зміну влади" і що ймовірність його ветування велика. "Ймовірність прийняття вето - велика. Але остаточно вирішити це питання ми зможемо після того, як разом з вами розглянемо Податковий кодекс", - втішав учасників акції президент. Він зазначив, що його експерти в найближчі дні проаналізують прийнятий Верховною Радою кодекс, і до понеділка буде проміжний результат розгляду документа. У зв'язку з цим В.Янукович запропонував, щоб у понеділок, 29 листопада, представники підприємців, а також фахівці Кабміну, зокрема, автори Податкового кодексу, разом з фахівцями Адміністрації президента сіли за стіл переговорів з метою доопрацювання кодексу. Ця спільна робота над кодексом мала завершити у четвер, 2 грудня, і на цей день запланована зустріч президента з мітингувальниками підприємцями. Звертаючись до Миколи Азарова, який також був присутній на зустрічі, Янукович підкреслив, що саме уряд підготував і ініціював таку редакцію Податкового кодексу, яка викликала резонанс і протести. "Азаров, працюйте! Ось вам громадськість - проводьте громадські обговорення, працюйте!" - заявив В.Янукович. На що прем'єр відповів: "Усе, що потрібно змінити, ми змінимо".

Загалом, здається, знову буде запущена випробувана століттями безпрограшна схема "добрий цар - погана челядь". Віктор Янукович, публічно пожурив підлеглого Азарова, спробував зняти з себе відповідальність за Податковий кодекс і виступити якимсь загальним примирителем інтересів, як і годиться батькові нації. Але підприємці гаранту не повірили: своє ставлення вони висловили перформансом, який полягав у демонстративному відмиванні території наметового містечка після візиту високих гостей.

І підприємців можна зрозуміти: як би не дистанціювався Віктор Янукович від Податкового кодексу, в свідомості громадськості цей документ є продуктом діяльності його, президента, команди. Крім того, викликає настороженість той факт, що в Адміністрації президента почали аналізувати кодекс тільки після того, як він був прийнятий Верховною Радою. Можливо, це означає, що президент зі свитою у створенні головного фіскального документа країни ніякої участі не брали. Більш ніж дивна відстороненість, враховуючи важливість документа. А може, оточення президента доклало руку до скандального кодексу, а тепер Янукович просто намагається дистанціюватися від нього. Як би там не було, ситуація для Януковича непроста.

Втім, схема "добрий цар - погана челядь", найімовірніше, спрацює, і президент вийде з ситуації без втрат. І навіть з придбаннями: він отримав прекрасну можливість перетрусити Кабмін і напевно не забуде нею скористатися. Тим більше Янукович вже заявив, що не виключає прийняття кадрових рішень за результатами розгляду Податкового кодексу. Відразу після цієї заяви оглядачі стали ламати голову над тим, кого торкнеться караюча рука глави держави. У першу чергу називаються прізвища Азарова і Тігіпка. Можливо, так і станеться, і до Нового року склад Кабміну істотно зміниться.

Отже, автори Податкового кодексу сіли з підприємцями за стіл переговорів під пильним оком президента. На перший погляд, якщо про пошук компромісу заявлено - все в порядку. Однак подібна ситуація таїть у собі ризики, в яких і Кабмін, і Адміністрація президента або не віддають собі звіту, або не хочуть акцентувати на них увагу. Справа в тому, що фіскальна система - матерія складна і тонка, вимагає при формуванні обліку сотень, якщо не тисяч факторів. Податковий кодекс має створюватися не один тиждень - із залученням представників влади, науки та бізнесу. Зараз же пропонується нашвидкуруч перекроїти документ з урахуванням побажань малого бізнесу. Тобто Податковий кодекс стане продуктом ситуативного компромісу, а не плодом зусиль фахівців. Чи буде цей кодекс корисним для держави і бізнесу? Вельми сумнівно. Тим більше, що досвід прийняття фундаментальних "компромісних" документів в Україні вже є: досить згадати скасовану нещодавно Конституцію, яка розбалансувала владні інститути і кілька разів "заклинює" український політикум. До речі, цікаво, що колективний розум підприємців виявився прозорливіший розуму чиновників: підприємці наполягають на тому, щоб був написаний новий варіант кодексу, а не вносилися правки в уже існуючий текст.

Тепер про справи харківські. У Харкові тиша й гладь - пройшли установчі сесії обласної та міської рад, де були сформовані комісії та обрано їх керівників. Геннадій Кернес вступив на посаду мера, і пікет опозиції не затьмарив урочистості моменту - вже дуже мітинг був млявий і нечисленний.

У міськраді представники Партії регіонів очолили дев'ять з десяти комісій - головою однієї став представник КПУ. Секретарем міськради обраний, як і передбачалося, Олександр Новак. Посаду першого заступника міського голови зайняв Олександр Кривцов, який і раніше був першим віце-мером. Заступником мера - керівником справ міськвиконкому стала Айна Риженко, яка працювала раніше керівником апарату Дніпропетровської облдержадміністрації. Світлана Горбунова-Рубан стала заступником мера з питань охорони здоров'я та соціального захисту, Сергій Кадигроб - заступником з питань ЖКГ, Тетяна Овінникова - заступником мера - директором Департаменту містобудування, архітектури та земельних відносин, Тетяна Таукешева - заступником мера - директором Департаменту бюджету і фінансів, Ігор Терехов - заступником з питань розвитку та забезпечення життєдіяльності міста. Заступником міського голови, директором Департаменту економіки та комунального майна призначений Михайло Фатєєв, заступником з питань сім'ї, молоді, спорту та підготовки Євро-2012 став Віктор Христоєв.

Відбулися зміни і серед директорів комунальних підприємств. Замість Сергія Кадигроба, що став віце-мером, КП "Вода" очолив колишній директор КП "Харківкомуночиствод" Іван Корінько. Обов'язки генерального директора "Харківкомуночистводу" зараз виконує Олександр Коваленко, який до цього працював першим заступником директора. Ще одне цікаве призначення - депутат міськради від Партії регіонів Максим Мусєєв, син колишнього начальника метро Сергія Мусєєва, який загинув в автокатастрофі 25 серпня, призначений заступником генерального директора КП "Харківський метрополітен".

Головою облради очікувано обрали Сергія Чернова. Олена Олешко стала першим заступником голови облради, Людмила Давидова - заступником голови. Олешко - з Партії регіонів, а Давидова потрапила до облради від "Сильної України". Те, що заступник голови облради стала представник "Сильної України", можна було б розглядати як реверанс у бік цієї політичної сили, але Давидова у 2004 р. була довіреною особою кандидата в президенти України Віктора Януковича та генеральним секретарем партії "Нова демократія", заснованої Євгеном Кушнарьовим. Так що Давидову, незважаючи на партквиток "Сильної України", можна вважати регіоналкою навіть більшою мірою, ніж багатьох регіоналів облради.

Майже всі постійні комісії облради, як і міськради, дісталися регіоналам. Тільки комісія з питань молодіжної політики, спорту, туризму та підготовки до Євро-2012 відійшла до комуністів - її головою став Володимир Безрученко, а комісію із забезпечення прав людини, свободи слова та інформації очолив Олександр Давтян з "Фронту змін".

З керівниками фракцій і в міській, і в обласній радах ніяких несподіванок не сталося. Хіба що фракція "Сильної України" у міськраді все ніяк не вибере керівника. Судячи з напруження пристрастей, ця могутня купка з п'яти осіб може визначатися з лідером ще довго. І ще одна дивина - фракцію "Батьківщини" в облраді очолив не Арсен Аваков, а Людмила Бєлова. Можливо, справа в тому, що Аваков планує на час відійти від публічності, яка зараз йому, загалом-то, не потрібна, як і не потрібні конфлікти з владою. На користь цього говорить і той факт, що фракцію в облраді очолила саме Бєлова, яка навряд чи стане людиною, що надокучатиме регіоналам. Тим більше примирливу заяву про те, що "співпраця з більшістю в облраді можлива і необхідна", Бєлова вже зробила.